ROZHOVORY

Rozhovor na tému: pomalá móda, swapy, ale aj clarity calls s aktivistkou Zuzkou Dutkovou

Čo znamená slow fashion? Ako môže udržateľnosť pomôcť ľuďom a našej planéte? 

Udržateľný spôsob života sa pomaličky krok za krokom stáva súčasťou našej domácnosti, šatníka či odpadu. Úprimne sa z toho veľmi teším. Nejde to totiž z dňa na deň. Chce to veľkú dávku zodpovednosti, trpezlivosti a niekedy aj fantázie. Ešte mám pred sebou dlhú cestu, aby to bolo na sto percent, ale každý krok sa počíta. Tak je? 

Pamätám si, keď sme sa stretli. Ja, moja polovička, Dušan, Hanka a Zuzka. Bolo nás 5, ale dnes vám chcem priblížiť iba jedného z nás. Ukecaného, pozitívne naladeného a autentického človeka, ktorý na mňa hneď urobil dojem. ZUZKU. Zuzku, ktorá dala výpoveď a z jedného dňa na druhý začala šiť vrecká. Začala swapovať. Začala žiť udržateľnejšie a hlavne veľmi inšpiratívne. Zuzka ma úplne dostala a preto som ju vyspovedala. Lebo viem, že dostane aj vás.

Okrem Zuzkiných odpovedí si môžete prečítať aj niekoľko odpovedí na otázku: Čo je SLOW FASHION, ktorá s udržateľným spôsobom života úzko súvisí a čo znamená pre ľudí, ktorí ňou žijú a na našej planéte im veľmi záleží. 

  1.     Zuzi predstav sa nám trošku, kto si a čomu sa v živote najviac venuješ.

Moje meno je Zuzana Dutková @zuzanadi a založila som Platformu Udržateľnosti @platformaudrzatelnosti. Verím, že jeden človek môže zmeniť svet a že každý z nás môže začať malými a pravidelnými zmenami, ktoré vedú k veľkým zázrakom. Na Platforme najradšej hovorím o zodpovednosti, udržateľnosti, živote a móde. A na svojom účte hovorím o seba rozvoji, seba láske a prijatí a po novom aj coachingu. Milujem inspirational quotes a blbunké memečka. Milujem svoju prácu, Patrika a Odesu. Mojím poslaním je odovzdávať ďalej to, čo som dostala. Prinášať do života jasnosť a inšpirovať ľudí, aby našli svoje vlastné ja, objavili svoj potenciál a pomáhať im násť cestu k jeho naplneniu. Verím, že keď vieme, kto sme, všetko do seba zapadne a my automaticky vieme, čo je správne. 

  1.        My sme sa stretli ešte dávno predtým, ako si takto aktívne riešila klimatickú krízu a slow fashion, no už vtedy som vedela, že o tebe budeme ešte počuť.  Bola si BUDDY jedného dievčatka v rámci organizácie PROVIDA. Povieš mi o tom viac? Prečo si sa stala BUDDY a ako to vnímaš s odstupom času?

Pred pár rokmi som bola dobrovoľníčkou v Provide v programe Tvoj Buddy. Myslím, že to bola moja vstupná brána k odovzdávaniu svojich skúseností do sveta. Program Buddy je o vytvorení kamošských dvojíc medzi dobrovoľníkom a dieťaťom z detského domova. Každá dvojica sa potom stretáva na pravidelnej báze. A dobrovoľník svojmu “baddičaťu“ odovzdáva svoje skúsenosti a radí mu v tom, čo potrebuje. Dobrovoľníci predstavujú taký uchopiteľný mostík medzi svetom v detskom domove a “normálnym” svetom, ktorý poznáme my. Ja som dobrovoľníčila asi 2 roky. 

Počas tohto obdobia som však prechádzala najväčšou zmenou v mojom osobnom živote a začínala som budovať firmu, značku a samú seba. Objavovala som všetky nechutnosti fungovania odevného priemyslu a uvedomila som si, že nemám mentálnu ani duševnú kapacitu riešiť 2 obrovské spoločenské problémy naraz. Preto som dobrovoľníčenie v programe ukončila. Myslím si však, že byť dobrovoľník v BUDDY je jedna úžasná skúsenosť a všetkými 10-timi ju odporúča vyskúšať každému, kto s tým rezonuje.

  1.     Premostím na aktivitu, ktorú si s tebou spájam najviac ja. SWAPY. S módou späté swapy si veľmi dobre pamätám. Ako ti to napadlo? Prečo? Čo bol spúšťač?

Inšpiráciou mi bola Lucka Poubová zo SWAP Prague, ktorá ma zasvätila do sveta SWAPov. Pozvala ma do Prahy na SWAP ako dobrovoľníčku a odovzdala mi jej skúsenosti. Po návrate do Bratislavy sme spolu v Betkou Irhovou v máji 2018 spravili prvý SWAP. Bola to pecka, prišlo 50 ľudí. Odvtedy SWAPy organizujeme každá zvlášť každý mesiac a chodia na ne stovky ľudí. Okrem Bratislavy sa SWAPuje na celom Slovensku. A preto môžeme s pokojným svedomím povedať, že sme rozSWAPovali celé Slovensko.

  1.     Ako funguje tvoj šatník či botník?

U nás doma to nie som ja, kto je “topánkový”. Vlastním okolo 100 kúskov. A som s týmto číslom spoko. Myslím že stále mám v šatníku veci, ktorých by som sa mohla vzdať, ale idem pomaly, pocitovo a postupne. Svoju story o tom, ako som si triedila šatník som písala už toľko-krát, že už sa mi asi nechce. Ale poviem ti ako si šatník vyšlerkovávam teraz.

Mojim súčasným cieľom je zbaviť sa polyesteru a syntetiky v šatníku. Začala som pozvoľna od januára. A podarilo sa mi zbaviť sa všetkej syntetiky, ktorá sa mi priamo dotýka pokožky, okrem pár sukní. Mojim druhým tohtoročným cieľom bolo vybudovať si vysnívaný letný šatník a to sa mi podľa mňa poradilo. Vyskladala som si ho z lokálnych a SWAPových kúskov.

A poviem ti aj čo je môj šatníkový “guility pleasure”, dobre? Zo SWAPov mám už 7 fake fur kabátikov. A vždy keď sa nejaký objaví, neviem odolať. Neviem sa ich nabažiť. (hupsiky)

  1.     Kedy si si naposledy niečo na seba kúpila a čo to bolo? 

Oblečenie si stále rada kupujem. Nepotrebujem si dávať obmedzenia. Pretože už mám vo svojom nákupnom správaní tak jasno, že ak si niečo kúpim, dáva mi to zmysel.

Tento rok som si kúpila ľanový top od londýnskej značky Trace Collective, ktorú založila moja kamarátka, slovenka Antonia Halko. 2 ľanové kimoná od milovanej Ninja Retzer. Bavlnené šaty od mladého slovenského dizajnéra Mateja Grznára. A ľanový top z LesMinimals.

Pár vecí som dostala napríklad nefarbenú spodnú bielizeň od slovenskej značky Créeme, ľanové šaty od GUST LINEN, alebo bavlnené letné šaty od českej značky Venna. Ostatné kúsky v šatníku som si doplnila zo SWAPov, tam mi často baby niečo nájdu a odložia alebo po novom nakupujem v insta-bazároch na mojich obľúbených účtoch. Od blogerky DonnaIveh mám už asi 4 veci. Naposledy som ju zbavila modrého fake fur kabátiku, čiže sa neviem dočkať zimy.

Ale ak si sa pýtala kedy som si kúpila poslednú vec vo Fast Fashion reťazci, tak o bola koženková bunda zo ZARA pred 4 rokmi a dodnes ju nosím. 

Slow fashion pre mňa znamená odpojenie sa od kvantity a zameranie sa na kvalitu, zodpovednosť k našej planéte a úctu k ľuďom, ktorí sa podieľajú na jej výrobe.

Mell

Slow fashion je pre mňa reálna podoba módy, ktorá ponúka plnenie snov. Či už zo strany dizajnéra alebo zo strany nositeľa. Taktiež ide o kvalitnú remeselnú tvorbu, návrat atelierového šitia z kvalitných materiálov. Ponúka pracovné príležitosti, nie novodobé otroctvo. Taktiež pomáha rozvoju lokálnej ekonomiky.

Vivien Mihalish
  1.     Viem, že rada podporuješ slovenských tvorcov. Máš nejakých obľúbených? 

Okrem tých čo som vymenovala vyššie určite Vivien Babicová, Pavol Dendis, Petra Kubíková alebo značka Marna. Z českých ma baví ODIVI a ADVA.

  1.     Ako vnímaš podporu lokálnej tvorby z pohľadu udržateľnosti?

Podpora lokálnej tvorby je veľmi dôležitá, pretože vďaka našej investícií môže dizajnér alebo značka rásť. Okrem toho si myslím, že keď už raz investuješ do niečoho špeciálneho ostane to v tvojom šatníku navždy. A čokoľvek, čo stále dokola nosíš, môže byť a je udržateľné.

 

Slow fashion pre mňa znamená poctivo a lokálne vyrábané výrobky, keď poznám dodávateľa či výrobcu a ľudí, ktorí za značkou stoja a obohacujú tento svet svojim know-how.

love colors slovakia

Slow fashion pre mňa znamená kvalitu a originalitu. Každý kúsok je originálnym dizajnom a je kvalitne a remeselne prepracovaný. Okrem toho vnímam pod pojmom slow fashion podporu konkrétneho človeka, ktorý ho vyrobil na konkrétnom mieste, bol za svoju prácu adekvátne ohodnotený a pracoval v etických podmienkach.

Severanka Slow fashion

Pre mňa je to móda, ktorá nikomu neubližuje. Pomohla mi nájsť svoj štýl a vďaka nej môžem byť sama sebou. Predstavuje pre mňa nekonečnú inšpiráciu, pretože ten najpomalší a najudržateľnejší šatník máme všetci doma a je len na nás ako sa s ním pohráme. Slow fashion mi dovoľuje robiť to, čo mám najradšej a teda upcyklovať a podporovať šikovných lokálnych tvorcov, ľudí, ktorých mám rada.

Laflorita

8.         Prezradíš nám viac o Platforme udržateľnosti?

Platforma je môj work in progress projekt. Stále sa formuje, tak ako sa formujem ja. Zatiaľ je to miesto kde si môžeš prísť po informácie o zodpovednej móde, SWAPoch a self-developmente. Verím, že čoskoro pribudnú workshopy, life-coachingové programy, podcasty a snáď raz aj redakcia a magazín. To by bolo dosť cool.

  1.     Myslím, že ti môžem kľudne dať prívlastok klimatickej aktivistky. V jednom zo svojich príspevkov si prezradila, že ťa toto oslovenie niekedy hnevalo. Prečo? Ako to vnímaš teraz?

Áno. Kľudne sa už nechám oslovovať aktivistka a som na to hrdá. Viem, že vďaka svojej práci otváram témy, ktoré sú podľa mňa dôležité a je potrebné ich osvetľovať a vnášať do nich pochopenie a vedomie. Tak ako čokoľvek iné aj aktivizmus má mnoho odtieňov a ja verím, že každý z nás si môže a dokáže namiešať ten svoj. 

Jakub Hrbáň, ktorého som lepšie spoznala práve vďaka našej kampani #klimatapotrebuje hovorí, že každý z nás by sa mal stať klimatickým (alebo iným) aktivistom a aktivistkou a ja s ním absolútne súhlasím. Ako ľudstvo stojíme pred otázkou ako bude vyzerať naša budúcnosť a bez toho aby sme boli my všetci spolu aktívni sa nám nebude páčiť. Ešte totiž môžeme veci nasmerovať tým správnym smerom. Potrebujeme sa však spojiť a zatiahnuť za správny koniec.

 

Slow fashion je pre nás cesta k udržateľnosti, pretože dennodenne vzniká nadspotreba a nadprodukcia, čo je prvá záťaž pre životné prostredie. Ak sa tovar nepredá, vzniká likvidácia=druhý problém. Preto vidíme cestu v tom, aby si každý dvakrát rozmyslel, či daný výrobok naozaj potrebuje. Prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné.

Young Yachter

Slow fashion pre mňa znamená veľa, hlavne preto, že pristupuje s úctou k prírode, dáva veciam druhú šancu, svojim strihom je nadčasová a tým pádom určená aj na dlhodobé nosenie.

Marima
  1. Momentálne si súčasťou skvelej partie ľudí, ktorí spískali klimatickú petíciu a vyburcovali ľudí desaťtisícom podpisov. Aké máš z toho pocity? 

Ešte som to asi nespracovala. Myslím, že mi to ešte nedošlo. V utorok sme dosiahli hranicu 100 000 podpisov a dnes máme viac ako 124 000 podpisov. Petíciu sme odovzdali do podateľne NRSR. Je to prekrásny úspech a nádej, že spolu dokážeme veľké veci.

Celá táto 2 mesačná jazda s mojimi klíma kamošmi ma tak veľa naučila a otvorila kopec nových dverí a pohľadov. Rada ti o tom porozprávam nabudúce, keď si to sama v sebe uzavriem a zhodnotím, dobre?

  1. Zaujímajú ma aj clarity calls, ktorým sa venuješ? Kedy vlastne spíš? J Čo presne predstavujú? Akú úlohu v nich zohrávaš ty?

Asi si si už všimla, že ja sa neviem nudiť. A preto som si v septembri začala robiť coachingový výcvik. Mojím snom je prepojiť life coaching s udržateľnosťou a coachovať ľudí aj na tieto témy. Vedela si, že coacovať sa dá aj napríklad to, že chceš prestať nakupovať vo fast fashion, alebo ako si vyskladať vysnívaný šatník. Či ako začať žiť udržateľnejšie?

Keďže moje mentorky nás všetkých vo výcviku povzbudzujú k tomu, aby sme začali coachovať čo najskôr a ja sa nebojím, tak coachujem. Clarity calls slúžia na to aby sme sa s potenciálnym klientom spoznali. Je to bezplatný 30 minútový telefonát, počas ktorého zisťujem klientove očakávania a aké témy by chce na coachingu riešiť. Tiež mu vysvetlím ako funguje coaching a ako coachujem ja. Vymedzím pojmy a ak sa naša očakávania stretnú tak si spolu dohodneme termín na coaching, na ktorom preberáme prinesenú tému.

Ja som si vybrala life coaching takže okrem otázok, ako mám žiť udržateľnejšie, môžu ku mne prichádzať klienti a klientky s témami ako napríklad: chcem si zvýšiť sebavedomie, chcem mať lepší time-management (i keď moja coachka hovorí, že čas sa manažovať nedá, že môžeš manažovať jedine seba). Alebo môžeme spolu riešiť rozhodovanie, sny, vízie alebo otázku ako sa mám pohnúť ďalej? A niekedy je super coachingová téma aj to, keď klient neviem úplne presne čo, ale vie, že niečo v jeho živote nie je oki.

  1. Zuzi, ako “praktickú vsuvku“ nášho rozhovoru, som oslovila niekoľkých ľudí, aby mi povedali, čo pre nich znamená pojem SLOW FASHION. Čo znamená pre teba?

Myslím, že to bude to: že viem, čo robím.

Zuzi, veľmi pekne ďakujem za inšpiratívny rozhovor. Som nesmierne rada, že na Slovensku máme takých ľudí ako si ty. Úprimných, autentických, ktorí majú čo svetu povedať. Ktorí myslia na našu Zem a neustále nás inšpirujú a motivujú k tomu, aby sme naňu mysleli viac aj my, pretože bez nej by sme nemohli zažívať všetko to krásne, čo ponúka. 

Tiež ďakujem všetkým lokálnym tvorcom a aktivistom, ktorí mi odpovedali na moje otázky a mohla som ich výpovede zdieľať. Ste skvelí, svoju prácu robíte bravúrne a ja vám želám nielen spokojných a uvedomelých zákazníkov, ale hlavne veľa sily a energie, bez ktorej to jednoducho nejde. 🙂

Tip pre vás, milí čitatelia. Ak ste fanúšikmi lokálnej tvorby, navštívte online obchod S.O.M. store, kde momentálne nájdete unikátne kúsky od 18 slovenských dizajnérov alebo navštívte kamenný obchod VIBE CONCEPT STORE s bohatým výberom produktov od lokálnych tvorcov. Ten nájdete v obchodnom centre VIVO!