ROZHOVORY

Rozhovor na tému: Ženská krása našimi očami

Autor fotky: Lenka Kandravá

Ženská “hlava” funguje veľmi zaujímavo. Neviem prečo, ale často má sklon k nespokojnosti. Či už ide o telo, vlasy alebo pleť. Nebudem sa tváriť, že ja taká nie som. Občas sa zamýšľam nad tým, aké by bolo super, keby som mala užšie boky, dlhšie nohy či plnšie pery. Čím som staršia, prirodzene zisťujem, že sú to úplné hlúposti. Žena by sa mala cítiť krásna každý deň. Je tomu tak vtedy, keď je šťastná, vyrovnaná a “nerieši” svoj zovňajšok.

Bolo obdobie, kedy som bojovala s akné. Poviem vám, bolo to strašné. Bez mejkapu som sa nepohla ani len do obchodu. Sebavedomie vám vie v takom prípade klesnúť veľmi rýchlo. Nemáte chuť riešiť iné veci, iba svoju pleť a zdravie. Navštívila som lekárov či rôzne dermatologičky, ale na nič sa neprišlo. Vyskúšala som aj veľmi veľa produktov. A možno i to podporilo moje, v tom čase pretrvávajúce kožné problémy. Jednoducho som žila v strese. Neustála zmena prostredia, cestovanie, iný vzduch, iná voda, veľa práce, málo spánku. To všetko sa odrazilo na tvári. Zlom nastal až po niekoľkých mesiacoch strávených na Slovensku. A viete prečo? Ukľudnila som sa. Našla som si prácu, ktorá ma napĺňala, začala som riešiť čo jem, či pijem dostatok tekutín, oddychovala som, bola som jednoducho spokojná. Pridala som k tomu pohyb, správnu starostlivosť o pleť a o približne 9 mesiacov nebolo po akné ani stopy. Odvtedy prešlo už niekoľko rokov a pleť je našťastie stále v rovnakom štádiu. Samozrejme sú dni, kedy sa na nej niečo objaví, ako inak…bez mesiačikov by to nešlo. Ale tak ako sa objaví, tak aj zmizne. Musím sa vám s niečím zdôveriť. Je to neskutočne oslobodzujúci pocit, keď môžem výjsť z bytu bez akéhokoľvek mejkapu a vôbec to nemusím riešiť. Možno si niektoré z vás kladú otázku: Prečo? Ja vám to hneď vysvetlím. Stále totiž existuje veľa žien, ktoré si to zatiaľ nevedia ani len predstaviť. Dokonca mi minule kamarátka hovorila, že v začiatkoch jej vzťahu si každé ráno privstala, aby sa nalíčila a vyzerala pred svojim potenciálnym partnerom krásne. Chytala som sa za hlavu. Neviem si predstaviť ani len fakt, že všetok ten makeup mi ostane na tvári “kysnúť” celú noc. V hlave sa mi okamžite premietajú obrázky upchatých pórov a čiernych bodiek. Druhá, podľa mňa závažnejšia otázka je, prečo to robila? Neistota a nízke sebavedomie? Nemá sa rada, taká aká je? Samozrejme to neostalo iba pri domnienkach. Tieto otázky som jej položila. A bohužiaľ ma odpovede neprekvapili. Jednoducho nechcela, aby ju jej nový objav videl “ozajstnú”!

Nedávno som išla veľmi spontánne do obchodného centra a tam som si uvedomila, že som sa nestihla nalíčiť. V záplave povinností a perného dňa som nato jednoducho zabudla. Vzápätí  som sa uvidela v jednom zo zrkadiel v predajni s oblečením. A viete čo som videla? Veľmi prekvapivo, nič iné iba SEBA. Usmiala som sa doň.  Len tak od šťastia, že problémy s aknóznou pleťou už nemusím riešiť, že sa sebe páčim prirodzená, taká aká som. Že keď nemám náladu, tak sa jednoducho nenamaľujem. A viete ako sa hovorí: ,,Šťastná žena je krásna žena”. A som rada, že aj v online svete začína mať prirodzenosť svoje miesto. I keď IG či iné sociálne siete sú stále plné umelých krások s napichanými perami a vypnutou pleťou, teší ma, že ženy, ktoré svetu odovzdávajú dôležitú osvetu alebo reprezentujú našu krajinu vedia v čom spočíva skutočná krása. Že to, ako sa občas vidíme v zrkadle ešte neznamená, že nie sme krásne, ale že máme spomaliť, ujasniť si svoje ciele, viac sa usmievať, zrelaxovať, ísť na prechádzku, kúpiť si niečo pre potešenie, ísť s kamoškou na pohár vína alebo stráviť večer s rodinou. Myslím si a opravte ma ak sa mýlim, že nasledujúce ráno sa v zrkadle uvidíme úplne inak. 🙂

Pamätám si ako som si pri čítaní knihy Anna zo zeleného domu predstavovala samotnú Annu, neustále zasnívanú, občas tvrdohlavú, ale zato cieľavedomú a spravodlivú. K filmu som sa dostala až čosi po knihe a musím povedať, že kanaďanka Megan Elizabeth Laura Diana Follows splnila moje knižné predstavy. I napriek tomu, že Anna mala byť pôvodne chlapec(hovorí sa), táto 17-ročná herečka zvládla konkurz na 13-ročnú Annu tak bravúrne, že zmiatla celú svoju konkurenciu. Keď v roku 2017 film pretavili do nového seriálu na Netflixe bola som plná očakávaní, kto ju stvárni. A opäť nesklamali. Tvorcovia seriálu vybrali na stvárnenie 13-ročnej Anny nekonvečne krásnu Amybeth McNulty. A malý tip pre vás: aj slovenská blogerská scéna má podľa mňa svoju Annu. 🙂

V živote ma inšpirovalo mnoho žien. Aj vo svojom okolí mám mnoho dám, ktoré na mňa pôsobia vyrovnane, sebavedomo a krásne v jednom. A nevďačia zato kvalitným šminkám. Snažia sa žiť uvedomelo, starajú sa o svoje telo, ale aj dušu. Neboja sa ukázať emócie. Veľa a radi čítajú alebo sa  vzdelávajú. Sú to jednoducho ženy na správnom mieste. Inšpirujú svoje okolie, ale nezabúdajú pri tom na svoje hodnoty. Niekoľkým z nich som položila otázku, ako vnímajú ženskú krásu oni a čo robia preto, aby sa cítili šťastne.

Kristiana Kona – fotografka

,,Žena, ktorá si užíva život, zaujíma sa o svoje zdravie, venuje svoj čas tomu, čo jej robí radosť, snaží sa zdravo jesť, cvičiť, oddychovať, robí prácu, ktorá ju napĺňa, stará sa o to, aby mala pekné vzťahy s druhými ľuďmi a so svojim partnerom, ktorá ma rada svoje telo a je so sebou spokojná, vyžaruje tak úžasnú energiu, že je podľa mňa prekrásna. Aj ja sa vďaka tomu cítim sama so sebou veľmi príjemne.”

Kristína Suchánková – foodbloger

,,Asi sa zhodneme na tom, že vkus na vonkajšiu krásu je veľmi individuálny, ale chápem otázku tak, že sa nebavíme o výške, váhe, či farbe vlasov a očí, ale skôr o vyžarovaní zvnútra. Ďakujem za zaradenie ma do kategórie tejto kategórie krásnych žien.  Ak teda podľa Teba pôsobím spokojne, vyrovnane a preto krásne, tak to bude možno tým, že mám všeobecne flegmatickú povahu, takže ma príliš veľa vecí nevytočí. Veľmi rada spím, ak mi to situácia dovoľuje, rada si doprajem aj 8 až 10 hodín spánku. Mám tiež zlatého synčeka, ktorý mi robí radosť, harmonické manželstvo a výborné rodinné zázemie. Naši rodičia nám veľmi pomáhajú, takže mám popri práci a dieťati čas aj na zábavu a aktivity „pre seba“. V neposlednom rade je pre mňa extrémne dôležité vyhýbať sa akýmkoľvek konfliktom a stresovým situáciám, ktoré s nimi súvisia.”

Mirka Duračinská – študentka pedagogickej fakulty  a lifestyle blogerka

“Mám pocit, že pojem „krásna žena“ je dnes preceňovaný a podľa mňa sa v dnešnej dobe ženy trápia viac nad svojimi chybičkami krásy ako kedysi. A viete prečo? Pretože Facebook. Pretože Instagram. Pretože Pinterest. Pretože všade nájdeme len nádherné ženy s dokonalými proporciami. Samé fotky z fitka, dovolenky, v plavkách, v sexi oblečení. A všetky chceme byť ako ony. Ale skúsme to byť my. Samy sebou. Byť svojou vlastnou „instagramovou devou“. Ja si nepoviem, že táto žena je krásna len na základe vonkajška, ale musí to z nej vyžarovať zvnútra. Krása sa nemeria make-upom, ale srdcom. Vyjsť pred mojimi sledovateľmi na instagrame úplne nenalíčená nebolo úplne bohviečo, keďže mám značné akné, ale to, ako to v poslednej dobe riešim a dostávam obrovskú podporu od ľudí mi dáva silu a odvahu v tom pokračovať. Práve táto podpora a láska blízkych mi veľmi pomáha a ja chcem túto pomoc posielať ďalej, pretože ak týmto pomôžem čo i len jednému dievčaťu, má to význam! ♥️

Petra Kostálová – módna blogerka

Pre mňa to nie je len o dokonalých črtách a krivkách, ale o aure a charizme, ktorá vyžaruje z danej ženy.
Krásna žena je pre mňa komplexná záležitosť, žena, ktorá sa stará o seba po všetkých stránkach, ale zároveň je stále prirodzená. Je si vedomá svojej hodnoty, prijala sa taká aká je, je vzdelaná, má rozhľad, verí si a zároveň sa neberie smrteľne vážne.  Ak je so sebou spokojná, vtedy to cítiť a vidieť. Mne osobne sa páči aj inakosť, cieľavedomosť, sebareflexia a určite nesmie chýbať zmysel pre humor resp. vedieť sa zasmiať aj na sebe. Čo je veľmi dôležité a čo pomáha k vyrovnanosti ženy je aj to, aby si našla čas a chvíľku pre seba alebo si niečo dopriala. Knihy, šport, kamaráti, kaderník, chutné jedlo – to sú veci, ktoré pomáhajú aj mne k šťastiu a vyrovnanosti a musím sa priznať, že v neposlednom rade i motivačná literatúra, alebo prednášky o pozitívnom myslení, nakoľko i ja mám dni kedy potrebujem nasmerovať myšlienky správnym smerom.

Daniela Rifai – Creative director D STUDIO, foto, video+ social media management

,,Krásne a vyrovnané ženy, teda ženy, ktoré obdivujem sú vždy svojské individuality, ktorým často mnohí ľudia nerozumejú, ale väčšinou ich to netrápi. Nerobia veci preto, že ich to tak naučili, ani preto, že tak robia ich kamarátky. Riadia sa svojou vlastnou logikou, tvoria si svet podľa seba, ako sa im páči a zdá správne. Také ženy sú vždy magneticky krásne. Čo sa týka mňa, určite ma ovplyvnili silné ženy v mojej rodine, ale zároveň som vnímala aj to, čo by som chcela robiť inak ako ony. Veľmi ma ovplyvnili ženy, o ktorých som len čítala v životopisoch alebo o nich videla dokumenty. Vždy išlo o nekonvenčné, tvorivé a podnikavé ženy, ktoré sa nenechali odradiť a ovplyvniť tým, čo od nich kto očakával. A tak som vedela, že aj ja chcem byť práve takou ženou. Tieto ženy boli pre mňa vzory a virtuálne priateľky. Neboli dokonalé, ale určite autentické. A hoci to znie paradoxne, vyrovananá žena je pre mňa taká, ktorá sa nebojí aj vybuchnúť, kričať či plakať. Práve naopak, vie, že emócie patria k nej aj k životu a vedia dobre prečistiť vzduch aj vo vzťahoch.”

Linda Cisárová – marketérka a event manažérka

,, Pod pojmom krásna žena si predstavujem najmä spokojnú ženu. Aspoň u mňa to tak funguje. Ak som vyrovnaná so svojim pracovným a osobným životom, prichádza šťastie, ktoré sa prejavuje aj navonok. Nie nadarmo sa hovorí, že najkrajšia ozdoba ženskej tváre je prirodzený úsmev. Absolútne sa s týmto výrokom stotožňujem, presne vtedy sa cítim ako kráľovná, keď je môj úsmev stály a úprimný. :)”

Radka Morongová – Publicistka a vedúda redakcie EVA

,,Ako vnímam ženskú krásu… ako niečo veľmi subjektívne, čo by nemal nikto komentovať a hodnotiť. A zároveň ako niečo, čo je výsledkom mixu všetkých vlastností ženy, pričom fyzická krása je len jednou z nich. Je to jej odvaha, odhodlanie, vzdelanie, humor, cit. Krása je esencia celej osobnosti, nielen u žien, ale aj u mužov. Pekná tvár nie vždy chodí ruka v ruke s peknou osobnosťou.”

Andrea Zahurancová – aktivistka a zakladateľka spoločnosti Eyerim

,,To, čo si ľudia predstavia pod pojmom “krásna žena” je podľa mňa veľmi rôznorodé. Je to subjektívna záležitosť. Každý má iné preferencie, uznáva iné hodnoty, pozerá sa na veci pod iným uhlom a vôbec – ideál krásy podľa mňa neexistuje. Čím viac cestujem, vidím a spoznávam, tým viac sa o tom presviedčam. A vôbec, nedelím takéto hodnoty na ženy ci mužov, skôr sa pozerám na ľudí – a za mňa je na ľuďoch krásna charizma, úsmev, duševná vyrovnanosť a najmä – ak sú milí. To je najkrajšie! Buďte milí. Všetci!”