ROZHOVORY

Rozhovor na tému: Ako vznikla značka Babafolk so zakladateľkou Babou

Je 5:00, zvoní budík a ja sa pomaly zobúdzam. Umyjem sa, oblečiem sa, prichystám si desiatu a utekám na autobus, ktorý odchádza zo Smižian presne o 5:56. Štyri roky môjho života boli v tomto kolobehu. Autobus zastaví na konečnej. Ocitnem sa  na  autobusovej stanici a kráčam kopcami historického mestečka na severovýchode Slovenska. Kráčam si mestom, ktoré sa na prvý pohľad nezdá, ale veľmi milo vás prekvapí. Kráčam si Levočou.

Prešlo niekoľko rokov a ja sa do Levoče vraciam opäť, no z úplne iných dôvodov. Idem na návštevu k Babe, ktorá je šikovnou krajčírkou a stojí za značkou Babafolk. Čaká má i s dcérou Táňou, vnučkou Lili a ich psíkom Kikou. Vítajú ma medovinou, ale akou dobrou, mňam. No čo bude toľko žien pokope robiť? Predsa “rečovac” – v preklade rozprávať sa. Baba mi vyrozprávala príbeh, ktorý by sa dal počúvať dlho, len času bolo málo a medovina dochádzala. Príbeh, ktorý hovorí o tom, kde sú počiatky jej tvorby, prečo sa rozhodla venovať tomuto remeslu toľko času, i napriek tomu, že sa ho neučila v škole. Príbeh, ktorý rozpráva s iskričkami v očiach. A tak som sa pýtala…

  1. Ako začala tvorba pod  značkou Babafolk, prezraďte mi viac o jej histórii.

Jedni z prvých slov mojej vnučky boli: Baba. Veľmi mi to pripomenulo moju babku, ktorá ma k šitiu viedla už od detstva. Doteraz si pamätám jej slová, ktoré hovorili, že čo sa nenaučím do svojej 15-tky, nenaučím sa už vôbec, pretože potom budem mať iné záujmy. Babka mi zomrela, keď som mala 17 rokov a ja som jej veľmi vďačná, že ma k tomuto remeslu priviedla. Tak ako aj ja, i moja vnučka sa od detstva krúti okolo šijaceho stroja, vypytuje sa: ,,A toto jak Baba?” Mám pocit, že sa história opakuje. V babke som  videla akúsi obdivovateľku. Tak ako ja som obdivovala ju, obdivuje teraz ona moja vnučka mňa. Pamätám si ako dnes, keď sme šili vianočné vrecká a Lili sa k nám chcela pridať. Nie však iba tak hocijako. Chcela šiť a s ozajstnou ihlou a niťou. Aj sa natrápila, aj si zafučala, ale nevzdala sa a šila. A tak sme sa rozhodli, že túto značku chceme vytvoriť na pamiatku mojej babky, ktorá nás k tomuto remeslu priviedla. Preto vznikla značka BABAFOLK, ktorá nás spája doteraz.

2. Prezraďte mi trošku viac o materiáloch, ktoré využívate.

Najčastejšie ide o ľan, ktorý sme s babkou pestovali. Samotný proces pestovania je  pracný, ale vzácny. Teší ma, že sa mladí ľudia vracajú k prírodným materiálom, že ho vyhľadávajú a rozumejú jeho kvalite. Taktiež ma teší, že zároveň podporujú lokálny trh a zaujímajú sa o šitie ako také. Záujem rastie i u našich najmenších, ktorí sem občas zájdu vrámci školskej exkurzie. Niektorí z nich doteraz nevideli ani len ihlu. Chcú vedieť o našej histórii i práci, ktorá vie byť aj záľubou. Dokonca za mnou chodia i mamy, ktoré si chcú doma veci prešívať. Doba je iná, krajčírov už nie je tak veľa. Ale je úžasné ako vie módna revolúcia nabúrať bežný stereotyp konfekcie a dodá ženám chuť naučiť sa s módou hrať v ich vlastnej dielni.

3. Odkiaľ čerpáte inšpiráciu na vzory a strihy?

V prvom rade nás inšpiruje história. Snažíme sa niektoré prvky zachovávať ako je napríklad vzor modrotlače, ale na druhej strane chceme ísť s dobou a preto veľakrát upravujeme dĺžku na trendovejšiu a bežné nosenie. Mamkine znalosti zo šitia strojov sa spojili s dcériným rozhľadom v móde a vznikli šaty, ktoré sa dajú nosiť nielen na folklórne vystúpenia, ale i na každodenné nosenie. To isté platí pre pánske košele,  ktorých strih ostal zachovaný, ale upravením dĺžky rukávov a s odstránením stojačika sme vniesli do modelu moderného ducha.

4. Šijete pre všetky vekové kategórie?

Áno, snažíme sa vyhovieť všetkým zákazníkom. Dokonca do šiat, čiapok či košieľ všívame nastaviteľnú gumičku, aby boli prispôsobivé. Je to skvelé najmä pre deti, u ktorých je garancia nosenia 2-3 roky. Čiapky, špeciálne u detí sú veľmi obľúbené. Vyrábame ich z z husto tkaného úpletu a elastanu, preto je materiál veľmi príjemný a hlava sa nepotí. Veľakrát nám už zazvonil telefón, kedy mamičky zháňali nové čiapky pre svoje deti, pretože ich stratili a deti bez čiapky nechceli ísť do škôlky. To bol veľmi milý zážitok.

5. Vyrábate aj produkty pre pánov?

Áno, robíme aj traky a motýliky. O trakoch by som možno prezradila čosi viac a teda, teda o gume, z ktorej su vyrábané. Tá bola urobená na mieru pre našu značku. Gumu sme si dali potlačiť unikátnym vzorom a z toho šijeme traky v rôznych motívoch. Traky a motýliky nájdete v setoch a tak páni nemusia premýšľať s akým motýlikom traky spoja. Dokonca sa vedia zladiť aj k svojej polovičke.

Baba myslí aj na recykláciu a preto zo zbytkov, ktoré sa zvýšia, vyrába oblečenie pre bábiky či iné drobnosti. Všetky produkty ako aj látky sú dovážané zo SR a ČR, čím zároveň podporuje lokálnu tvorbu. Vedia vám dokonca vyrobiť aj obojok pre psíka.

Teší ma, že stále existujú ľudia, ktorí svoju prácu robia srdcom. Že dbajú na kvalitu, nie na kvantitu. Že tvoria šetrne k životnému prostrediu a vážia si každého zákazníka. Teší ma, že som takých mala možnosť spoznať a že ich tvorbu môžem ukazovať.