ROZHOVORY

Rozhovor na tému: kvasinková infekcia a preventívne prehliadky s MUDr.Alžbetou Reviczkou

Čo je to kvasinková infekcia a ako s ňou bojovať?

Témou ženského zdravia som sa začala zaoberať hneď potom, ako som pochopila, že môj prístup nie je správny. Že nie som dostatočne zodpovedná a tak ako keď dostanem chrípku a vyležím ju v posteli, mala by som riešiť aj neustále opakujúcu sa kvasinkovú infekciu či iné prítomné javy, ktoré úzko súvisia s narušeným prostredím intímnych partií. 

Na svojom IG profile @specialeditionlife sa priebežne pýtam žien na témy ženského zdravia a vždy ma zaskočí nedostatočná informovanosť. Zároveň nie je to tak dávno, kedy som vytvorila na Instagrame nový účet s názvom @nekvasabudfit, ktorý je ešte v plienkach, avšak z vyše 200 žien, ktoré ho momentálne sledujú, je aktívnych minimálne 70%. Čo naznačuje, že nie som jediná, ktorú trápia tieto problémy.

Keď som u svojich sledovateliek začala zisťovať, či sú správne edukované, prišla som nato, že veľká väčšina si všetky informácie študuje na internete. Nie u svojho lekára. Nie preto, že by nechceli, buď sa hanbia túto tému rozoberať alebo jednoducho odpoveď nedostanú.

Preto som sa rozhodla vyspovedať moju kamarátku a zároveň lekárku MUDr.Alžbetu Reviczkú, ktorá je momentálne mamičkou na plný úväzok 13-mesačnej dcérky Agátky.

1.Beti, na začiatok nám povedz niečo o sebe a svojom pôsobení.

Som gynekologička/pôrodníčka na klinike v Bavorsku. V Nemecku sme už vyše štyroch rokov, stále na jednom a tom istom mieste. Predtým, od roku 2011-2015) som pracovala v menšej nemocnici na východnom Slovensku. Atestáciu v mojom odbore som získala 4 dni pred pôrodom v Mníchove, kam ma manžel viezol so zbaleným kufrom, ak by sa to rozbehlo. No našťastie všetko dobre dopadlo. Na našej klinike máme perinatologické centrum s najvyšším stupňom starostlivosti (čiže sa staráme o všetky komplikácie tehotenstva a predčasné pôrody už od tých najnižších možných týždňov), taktiež onkogynekologické centrum a centrum pre pacientky s rakovinou prsníka. Starám sa teda o tehotné pacientky, asistujem pri pôrodoch, operujem, podávam chemoterapie, venujem sa pacientkam s gynekologickými ťažkosťami vrátane onkologických ochorení, a tiež pracujem na ambulancii. Veľkú časť práce zaberá aj sedenie nad papiermi, hlavne v Nemecku je to niekedy až extrémne.

2. Prečo si sa rozhodla práve pre segment gynekológie?

Nad gynekológiou som uvažovala už v poslednom ročníku na medicíne. Vedela som, že určite nechcem robiť internú medicínu alebo pediatriu, to by ma nenapĺňalo. Obzerala som sa preto po invazívnejších odboroch. Gynekológia je v tomto ohľade výborný odbor so širokým záberom. Zahŕňa časť pôrodnícku kde sa venujete jednotke matka a dieťa so všetkými možnými komplikáciami tehotenstva. Samotný pôrod je tiež nesmierne dynamický proces, kde zažijete množstvo adrenalínových situácii, a vyžaduje dlhoročnú prax a cit. Ďalším pododborom je gynekologická endokrinológia (čiže všetko spojené s hormónmi), reprodukčná medicína, ktorá sa venuje poruchám plodnosti, onkogynekológia (pre pacientky s rakovinou), či detská gynekológia a mnohé ďalšie. Denne používame ultrazvuk, operujeme, či už drobné výkony, laparoskopické operácie alebo aj rozsiahle a komplikované niekoľkohodinové onkologické výkony. Momentálne je v medicíne trendom užšie sa špecializovať, čo je úplne správne a pochopiteľné. V tak širokom odbore ako je gynekológia a pôrodníctvo nemôžete byť expertom vo všetkom. Máme kolegov, ktorí sa venujú napríklad len čisto ultrazvukovej diagnostike vrodených vývojových chýb plodu a keďže to robia denne, sú v tom špička. Výskum ide neskutočným tempom dopredu a vyžaduje to každodenné vzdelávanie ak chcete byť oboznámený so všetkými novinkami vo vašom fachu.

3. A čo ťa lákalo na Nemecku. Predsalen je to veľká krajina, cudzí jazyk a istým spôsobom preťahovať sa znamenalo odlúčenie od rodiny.

Pracovať v Nemecku som chcela už počas štúdia medicíny. Veľa mojich kamarátov zo starších ročníkov odišlo do Nemecka hneď po univerzite a boli veľmi spokojní.

Medicínu som študovala v Prahe a po promócii som chcela ostať ešte chvíľku doma na Slovensku. No nutkanie odísť som mala stále. Po svadbe sme sa s manželom rýchlo rozhodli, že to skúsime. Jazyk som mala na relatívne dobrej úrovni, lebo som veľa cestovala do Nemecka ešte počas gymnázia. Začiatky boli ťažké hlavne kvôli bavorskému dialektu, ktorému sa nevyhnete nikde, ani medzi kolegami lekármi. Náš odchod hodnotím ako fantastickú skúsenosť, ktorá zásadne ovplyvnila môj kariérny rast. Myslím si, že v mojom prípade je veľkým prínosom fakt, že som pracovala aj v slovenských podmienkach a viem mnoho vecí porovnať. Chcela by som povzbudiť každého, kto nad podobným krokom premýšľa, a vôbec to nemusí byť iba práca v zdravotníctve, aby sa nebál a šiel do toho. Skúsenosti pozbierané v zahraničí vám poskytnú širší pohľad na svet, ukážu iné možnosti, dodajú zdravé sebavedomie, ale dajú zároveň aj veľkú dávku pokory.

4. Na svojom profile sa venujem aj témam ženského zdravia. Napríklad kvasinkovej infekcii. Popísala by si čitateľkám čo mykóza predstavuje, čím sa prejavuje a čo ju spôsobuje?

Vaginálna mykóza, alebo správne povedané vulvovaginálna  kandidóza,  či kandidová  vulvovaginitída je infekcia pošvy a pošvového vchodu, ktorá sa môže rozšíriť do oblasti malých a veľkých pyskov, až ku konečníku. Najčastejším pôvodcom je kvasinka  Candida albicans (v 85-95 % prípadov), ojedinele môžu byť pôvodcami aj iné druhy Candidy (napr. C.glabrata).  Až 70% žien sa v priebehu života minimálne raz stretne s vulvovaginálnou kandidózou.  Ak sa mykóza zopakuje 4 a viackrát do roka, vtedy už hovoríme o chronickej vulvovaginálnej kandidóze, ktorá si vyžaduje špeciálny terapeutický prístup.

Každá zdravá žena vo fertilnom (plodnom) veku denne  produkuje určité množstvo vaginálneho fluoru (výtoku), ktoré sa v období ovulácie prirodzene zvýši. Nezápalový fluor nepáchne (resp.nemá nepríjemný a výrazný zápach), je priesvitnej, či bielej farby, a jeho pH je kyslé (v rozmedzí 3,8-4,5). Fluor vzniká iba v estrogenizovanej pošve, čiže organizmus ženy produkuje estrogény, ktoré pôsobia na sliznicu pošvy. Dievčatá pred prvou menštruáciou a taktiež aj ženy v menopauze, ktoré neužívajú hormonálnu substitučnú terapiu, tento prirodzený výtok nemajú. A u nich nedochádza ani ku vzniku vaginálnej mykózy, resp. len veľmi zriedkavo.

V pošve zdravej ženy v plodnom veku je prítomný rozmanitý  mikrobióm, ktorý žije v dynamickej rovnováhe  a hrá zásadnú úlohu pri udržiavaní prirodzenej obranyschopnosti sliznice pošvy. Udáva sa prítomnosť  minimálne 250 druhov mikróbov, z ktorých dominujú laktobacily. V pošve je prítomných približne 15 druhov laktobacilov.

Pod vplyvom estrogénov hromadia bunky pošvovej sliznice glykogén, ten sa následne dostáva na povrch sliznice, kde je štiepený a metabolizovaný laktobacilmi a týmto procesom vzniká kyselina mliečna. Zaistí sa tým kyslé prostredie (pH) v pošve, ktoré potláča premnoženie škodlivých mikroorganizmov. Ochranný účinok má aj peroxid vodíka alebo iné antibakteriálne substancie produkované laktobacilmi. Pri vaginálnej mykóze ja obvyklým nálezom znížené množstvo laktobacilov.

Už spomínaná Candida je často neškodou súčasťou mikrobiómu, vtedy hovoríme o takzvanej kolonizácii pošvy. U netehotných žien sa udáva kolonizácia v 30 -50 %, je to však dynamický jav a časom sa mení. Takáto žena nemá žiadne ťažkosti a teda nie je potrebná liečba. Krok od kolonizácie pošvy Candidou až k rozvoju akútneho zápalu nie je ešte úplne podrobne popísaný.  Poznáme však niektoré okolnosti a faktory, ktoré napomáhajú rozvrátiť prirodzenú rovnováhu vaginálneho mikrobiómu a vedú k premnoženiu kvasiniek.  No niekedy sa ani pri opakovaných infekciách nepodarí nájsť príčinu.

Jedným z predpokladov pre vznik infekcie sú práve spomínané estrogény a teda ich vysoká hladina. Kvasinky obsahujú estrogénové receptory a ich stimuláciou sa kvasinky stávajú agresívnejšími.  Taktiež je vtedy v pošve prítomné vysoké množstvo glykogénu, ktoré laktobacily nestíhajú zmetabolizovať a v tomto prostredí sa kvasinky ľahko začnú premnožovať. To vysvetľuje fakt, prečo jedným z predisponujúcich faktorov je napríklad tehotenstvo alebo užívanie kombinovanej hormonálnej antikoncepcie hlavne s vyššou estrogénovou zložku. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí zle liečený diabetes mellitus, užívanie antibiotík, poruchy imunity, atypická dermatitída, alergie a psychosociálny stres.

Typické klinické príznaky začínajú najčastejšie pred menštruáciou. Najviac sa pacientky sťažujú na svrbenie, atypický výtok bez zápachu(pri nástupe infekcie redší, neskôr až hrudkovitý, tvarohovitý), začervenanie pošvového vchodu, opuch vonkajšieho genitálu, pálenie až rezanie, často aj pri močení.

Diagnostika patrí do rúk gynekológa, ktorý zhodnotí anamnézu, klinický obraz  a pacientku vyšetrí. Pri typickej akútnej vulvovaginálnej kandidóze nie je potrebné odoberať ster na mikrobiologické vyšetrenie, v našich odporúčaných postupoch sa má zhodnotiť preparát pod mikroskopom priamo v ambulancii. Zbytočne sa nezaťažujú laboratóriá a my môžeme okamžite začať s vhodnou terapiou. Liečba je najčastejšie lokálna vo forme čapíkov alebo krémov, alebo  v kombinácii. K dispozícií sú aj antimykotiká v tabletkovej forme, po ktorých najčastejšie siahneme pri liečbe chronických infekcií. Terapia je rýchlo účinná a zvyčajne bez nežiaducich účinkov.

5. Je možné jej aj predchádzať? Vedela by si čitateľkám poradiť?

Dbať na vhodnú intímnu hygienu. Užívanie probiotík je taktiež odporúčané, hlavne pri opakujúcich sa atakoch. Existuje aj možnosť podania laktobacilov vo forme injekcie.

Vyvážená strava, obohatená o produkty s obsahom probiotík, ktorých je dnes na trhu skutočne veľké množstvo, vedie taktiež k posilneniu nielen slizničnej ale aj celkovej imunity. Patria sem kyslomliečne výrobky (kefír, acidofilné mlieko, biele jogurty so živou kultúrou), fermentovaná zelenina (tu si však treba dať pozor, aby boli v zložení aj bakteriálne kultúry a nie len ocot, alebo si ju môžeme ľahko pripraviť aj sami doma). Spomenúť treba ale aj zakysané rastlinné výrobky (napríklad zo sójového mlieka, kokosu, mandlí). Na výber je pestré množstvo veľmi kvalitných potravín a výrobkov. Pri konzumácii probiotík nesmieme zabudnúť aj na prebiotiká, ktoré slúžia vlastne ako ich potrava. Prebiotiká sú obsiahnuté vo vláknine a jej zdrojom sú celozrnné obilniny, ovocie, zelenina alebo aj strukoviny. Známym faktom je aj, že nadmerný príjem cukrov je podporným faktorom pri rozvoji vaginálnej mykózy, ale taktiež aj potraviny s vysokým obsahom kvasníc alebo nadmerné množstvo mliečnych produktov. V niektorých štúdiách sú ako potraviny s antimykotickým efektom uvedené napríklad aj ľanové semiačka a ovsené otruby.

,,Správna intímna hygiena je len doplnkom medicínskej liečby vaginálnych infekcií, jej produkty však neslúžia na liečbu samotnú.”

MUDr. Alžbeta Reviczká
6. Zaujíma ma tiež spomínaná intímna hygiena. Ako by sa mali starať ženy trpiace opakovanou kvasinkovou infekciou? Čo hovoríš na produkty Chilly intima, ktoré som spolu s mojimi sledovateľkami testovala? Tiež ma zaujíma tvoj názor na menštruačné nohavičky.

K intímnej hygiene používajú niektoré ženy tzv.vaginálne výplachy alebo sprchy, ktoré by som však neodporúčala. Podľa dostupných štúdií neboli zistené žiadne relevantné zdravotné benefity, ba priam naopak, môže dôjsť k narušeniu imunitnej bariéry steny pošvy a to následne predisponuje ku vznikom infekcií.

Správna intímna hygiena je len doplnkom medicínskej liečby vaginálnych infekcií, jej produkty však neslúžia na liečbu samotnú. Všeobecné odporúčania zahŕňajú umytie vonkajšieho genitálu raz denne. Musíme myslieť aj nato, že aj prílišná hygiena a nesprávne produkty (obyčajné mydlá a sprchové gély s vyšším pH, vlhčené utierky, výplachy pošvy, deodoranty, či rôzne krémy, púdre) môžu taktiež viest k podráždeniu kože a slizníc a zhoršeniu príznakov infekcie. Vhodnejšia je sprcha ako kúpeľ, na umývanie je najlepšie použiť  ruku, nie špongie. Používanie výhradne čistej vody môže sliznicu vysušovať, a preto sa odporúča použiť pri umývaní malé množstvo produktu určeného na intímnu hygienu. Produkty by mali byť hypoalergénne, nedráždivé, jemné, s pH 4,2 -5,6 a s obsahom kyseliny mliečnej, najlepšie bez parfumácie, špeciálne určené a testované pre použitie na intímnu oblasť.

Vhodné je nosiť bavlnené a nie príliš tesné spodné prádlo, taktiež sa neodporúča nosenie tesných nohavíc . Ak sa infekcie opakujú odporúčam uprednostniť svetlé bavlnené spodné prádlo a v noci spať bez nohavičiek.  Samozrejmosťou je denná výmena prádla a separátne pranie v hypoalergénnom pracom prostriedku. Nové prádlo vždy pred prvým použitím vyprať a odporúčam nekupovať farebný toaletný papier, ktorý môže taktiež viesť k podráždeniu. 

S produktami Chilly intima osobnú skúsenosť nemám. Po preštudovaní ich zloženia môžem povedať, že pre zdravé intímne prostredie je ich užívanie v poriadku. Avšak pri akútnych či chronických problémoch je vo všeobecnosti lepšie používať produkty bez parfumácie.

https://www.instagram.com/specialeditionlife/

Čo sa týka menštruačných nohavičiek, podľa dostupných informácií by mali byť vhodnou alternatívou pre ženy, ktoré nechcú používať tampóny alebo vložky. Nenašla som zatiaľ žiadne publikácie, ktoré by poukazovali na zdravotné riziká pri ich používaní. Dokonca výrobcovia deklarujú, že sú bezpečné aj pri náchylnosti k vaginálnej mykóze. Používané materiály sú priedušné a mali by preto zaistiť vyšší hygienický komfort ako bežné menštruačné ochranné pomôcky. Osobnú skúsenosť nemám, ani sprostredkovanú žiadnou pacientkou, ale myslím si, že je to skôr o osobnej preferencii. Do budúcna určite výjde pár štúdií, ktoré sa budú venovať týmto témam, vzhľadom na potrebu o nich hovoriť, aj kvôli klimatickej kríze, v ktorej dnes všetci žijeme.

7.Ako vnímaš ženy a ich prístup k intímnemu zdraviu na Slovensku?

Veľmi ťažko sa mi to hodnotí, neviem povedať presné dáta, ale z rozhovorov s bývalými kolegami usudzujem, žeby to určite mohlo byť lepšie, čo sa týka prístupu k zdraviu. Ale zároveň si myslím, že je čím ďalej tým viac osvety aj v oblasti zdravého životného štýlu. Ľudí to začína stále viac zaujímať. Možno aj teraz v období epidémie koronavírusu si mnoho ľudí uvedomilo, že zdravie je ozaj najdôležitejšie, aj keď to znie ako klišé.

8. Vedela by si to zhodnotiť v Nemecku?

V Nemecku je to podľa mňa do značnej miery závislé, v ktorom kúte krajiny žijete a pôsobíte. Určite sú veľké regionálne rozdiely v prístupe k zdraviu a hlavne je to odlišné na vidieku a vo veľkomestách. My žijeme vo vidieckej oblasti s rozvinutým poľnohospodárstvom a dovolím si tvrdiť, že tak celkovo sa tu nežije veľmi zdravo. Nemci milujú svoje pivné festivaly, ich typická strava je tučná a mäsitá. Tvrdý alkohol ale pijú značne menej ako na Slovensku, nepamätám si, žeby som niekedy videla opitého človeka na ulici. Nemci chodia do podnikov veľmi často, ale vždy na jedlo. Zvyk ako u nás, ísť na jedno pivko, nemajú.  Po príchode do Nemecka, ma šokovalo, že tu nie je zakázaná reklama na cigarety. A ozaj sa tu, v oblasti kde pôsobím, veľa fajčí, dokonca aj v tehotenstve. Preventívne prehliadky, ale asi fungujú lepšie. Páči sa mi, že väčšina praxí funguje tak, že pri prehliadke dostanete hneď termín na budúci rok. Mozog si tak už fixuje, a vytvára návyk.

9. Ako vnímaš nedostatočnú informovanosť slovenských pacientiek a následné vyhľadávanie informácií na internete. Sú nejaké overené zdroje, ktoré môžu pacientky využívať alebo online poradňa?

Podľa mňa by najlepším zdrojom overených medicínskych informácii mal byť vždy ošetrujúci lekár, či už obvodný lekár alebo gynekológ. Pacientka má právo vedieť všetko o svojom zdravotnom stave a o všetkých dostupných možnostiach liečby. Ak to tak nie je, radím zmeniť lekára. Hľadať nejaké relevantné informácie o zdraví alebo chorobách na internete je v dnešnom svete nebezpečné. Existuje obrovské množstvo podivných stránok a pseudoodborníkov, ktorí sa často len chcú obohatiť na nešťastí druhých.   A ako sa hovorí topiaci sa aj slamky chytá. Obzvlášť často je vidieť takéto trendy pri onkologických pacientoch. Ak sa pacient vie orientovať v zahraničných vedeckých databázach (napr. PubMed), tak tam nenamietam. Ale inak odporúčam mať dobrého a komunikujúceho lekára, ktorému dôverujem.

10. Je niečo, čo by si rada odkázala ženám, mamám či rodičom tínedžerov v súvislosti s intímnym zdravím?

Veľmi rada by som na tomto mieste chcela povzbudiť všetky mamy ale aj otcov, aby dali zaočkovať svoje dcéry (ale aj synov) proti HPV. Očkovanie proti HPV je podľa mňa jeden z najúžasnejších vedeckých pokrokov modernej medicíny. Až v 99% prípadov karcinómov krčka maternice sú prítomné ľudské papilomavírusy (HPV). Je dokázané, že práve tieto vírusy sú zodpovedné za vznik rakoviny krčka maternice (za tento objav získal v roku 2008 Nobelovu cenu za fyziológiu a  medicínu nemecký virológ Harald zu Hausen).  Vysoko rizikové a až v 70% prípadov rakoviny krčka maternice sú prítomné HPV 16 a HPV 18. Ale HPV vírusy spôsobujú (v oveľa menšej miere) taktiež rakovinu konečníka, vagíny, vulvy, penisu  a orofarynxu, sú aj príčinou genitálnych bradavíc. Vírusy spôsobia infekciu, ktorá ak nie je imunitným systémom zlikvidovaná (približne 90% infekcií vymizne v priebehu 24 mesiacov vďaka imunite), môže najčastejšie po rokoch prejsť do predrakovinových zmien (tzv.dysplázií) a následne vznikne rakovina. Na Slovensku ochorie ročne takmer 700 žien na rakovinu krčka maternice. Pričom máme aj spoľahlivé  možnosti zachytenia už predrakovinových zmien, ak chodia pacientky na pravidelné preventívne gynekologické prehliadky. Práve v tomto je „výhoda“ karcinómu krčka maternice, že ho vieme zachytiť a úplne vyliečiť už v skorých štádiách (čo sa o mnohých iných ochoreniach nedá povedať). Žiaľ často sa na toto ochorenie príde už neskoro. A aj preto patríme medzi krajiny s vysokou úmrtnosťou na rakovinu krčka maternice (ročne umrie až 280 žien!). A práve očkovanie proti HPV chráni pred vznikom infekcie, ktorá by sa následne vyvinula do dysplázie, a tak chráni pred vznikom rakoviny krčka maternice. Napríklad podľa jednej fínskej štúdie, ktorá vyhodnocovala vplyv HPV vakcíny nevznikla rakovina krčka maternice v skupine žien očkovaných medzi rokmi 2002 až 2008, zatiaľ čo u kontrolnej skupiny nezaočkovaných žien vznikla rakovina krčka maternice v 8 prípadoch (plus 1 prípad rakoviny vulvy a 1 prípad rakoviny orofarynxu).  Samozrejme potrebujeme dlhodobejšie štúdie, aby sme vedeli presne zhodnotiť vplyv vakcíny na vznik rakoviny, ale všetky doterajšie štúdie hovoria jednoznačne v prospech očkovania. V Nemecku je v súčasnosti vakcína plne hradená poisťovňami aj pre dievčatá aj pre chlapcov, a ja verím, že v blízkej budúcnosti to tak bude aj na Slovensku.

Beti, ďakujem veľmi pekne za rozhovor a obsiahle odpovede. Verím, že sa na Slovensku rozvinie iniciatíva na podporu edukácie v oblasti intímneho zdravia. Z prieskumov viem, že napríklad na stredných školách by to bolo viac ako žiadané. Mojim cieľom je poukázať na nedostatočnú informovanosť nielen mladých ľudí, ale i dospelých žien, ktoré nemajú toľko odvahy, aby sa o týchto témach bavili otvorene. Budem robiť všetko preto, aby sa to zmenilo. Aby sa o týchto témach hovorilo viac, nielen online, ale aj offline.