CESTOVANIE Italy

Arbatax a okolie, Sardínia časť 2

Milí moji, idem rovno na vec. Rada by som vám dala zopár tipov, čo navštíviť, ak sa raz vyberiete do Arbataxu. Veľa krásnych miest je totiž i v jeho okolí. Začala by som útulným mestečkom Tortoli, ktoré nás zaujalo svojou atmosférou, hradbami, rozprávkovými domčekmi s vinnými porastami, ale i výbornou reštauráciou a malými obchodíkmi s tradičnými sardínskymi produktami – a teraz nemyslím na jedlo, ale tkané koberce, nádhernú keramiku či štýlové bytové alebo módne doplnky. Vopred sa ospravedlňujem za horšiu kvalitu fotiek, ale práve v čase, keď sme sa vybrali do Tortoli som si zabudla foťák v apartmáne. Inak, ak na fotkách zbadáte ružový bicykel – a nielen v Tortoli, nejde o žiaden žart. Takto sa ľudia na Sardínii rozhodli osláviť cyklistické preteky, známe ako Giro d Italia 2017, ktoré začínajú práve na Sardínii, konkrétne v Alghere. Všade možne nainštalovali ružové bicykle rôzneho druhu. 🙂 

Reštaurácia, ktorú som vyššie zmienila sa volá Viaggi e Sapori. Odporúčil nám ju Lorenzov otec a bola fakt výborná. Ja som ochutnala rizoto s morskými plodmi, ktoré obvykle veľmi nemusím, ale boli pripravené vynikajúco, na bielom víne, mňamka. Marek vyskúšal hovädzie mäsko na spôsob kebabu a zavŕšili sme to ako inak typickým sardínskym dezertom Seadas, ktorý je najmä o spojení sladkej chuti medu a slanej chuti parmezánu. Výborná kombinácia, určite ochutnajte! Tortoli som prešla v obľúbených maxi šatách zo Zootu a s kabelkouz Forever 21, ktorá so mnou prežila celú dovolenku!

Ďalším bodom, ktorý sa oplatí navštíviť a je blízko Arbataxu je určite Rocce Rosse, čo v preklade znamená červený kameň. Presne také skaly tam nájdete. Nielenže si ich môžete poprezerať zblízka, ale stačí vziať so sebou plážovú tašku a kúpanie môže začať. 🙂 My sme si tak spríjemnili horúci deň. Je tam kopec zákutí, kde sa skryjete pred turistami a len tak si vychutnávate nádherné more. Ja som si tento deň užila vo veľmi pohodlnom overale z F&F, ktorý som zamenila za plavky. Prvýkrát mám na sebe celé plavky, a musím povedať, že som si na ne rýchlo zvykla. Áno, buďme k sebe úprimní, nemám plavkovú postavu, ale som žena, a za svoje krivky sa nehanbím. A áno, aj ja mám na niektorých miestach pokožku ako pomaranč. A viete čo? Som sťastná, že musím riešiť iba takéto maličkosti. Vždy, keď si predstavím, čím si prechádzajú iné ženy, uvedomím si, aká som vďačná za svoje telo. Ženy by mali byť na svoje telo hrdé. Poznám kopec z tých, ktoré sa hanbia obliecť do plaviek, pretože majú menšie nedostatky. Ale prečo to nazývame nedostatkami? Každá žena je unikát, a keď je so sebou spokojná ona sama, nedostatky neexistujú. Práve naopak, nazývajme ich prednosťami. Mám menšie prsia? Širšie boky? Trpím celulitídou? Mám široké ramená alebo naopak príliš útly driek? To všetko je istým spôsobom prednosť. Toto bude znieť trochu klišovito, ale krása naozaj vychádza zvnútra. Keď je žena šťastná a spokojná, usmieva sa a dáva to dostatočne najavo, nezáleží na jej proporciách, je jednoducho krásna. 🙂 A v tomto hrajú dôležitú úlohu muži – naši partneri. Keď nás milujú také aké sme, premenia nedostatky na prednosti. 🙂 Preto ich tak milujeme. 

Neďaleko je výborná kaviarnička, kde sme si dali kávičku, Aperol na schladenie a užívali si pohľad na prístav. Už čoskoro vám dám ďalšie sardínske tipy. “Čin čin.”