CESTOVANIE

Egypt

Dovolenka v Egypte bola veľmi spontánnym rozhodnutím. V podstate som sa rozhodla zo dňa na deň. Nikdy predtým som nešla na dovolenku cez cestovnú agentúru, ešte k tomu all inclusive. Ale potrebovala som oddych a vitamín D, takže som bola veľmi rýchlo presvedčená. Dovolenku sme si zakúpili na portáli www.dovolenka.sme.sk. Naša cesta začala na viedenskom letisku, odkiaľ sme mali veľmi skorý ranný let do Hurgady. 

Inak mohli by vymyslieť autobusové spoje aj pred štvrtou ráno, pretože inak ako autom sa na letisko nedostanete. Išlo o charterový let spoločnosti Austria Airlines. Cestovali s nami samí dovolenkári, kde bol vekový priemer asi 60 rokov. 😀 Celkom vtipné, hneď takto na začiatok. Let do Hurgady trval približne 4 hodinky. Čakala nás zastávka pri vízach, ktoré stáli 30 eur na osobu, potom ešte pasová kontrola a smer meeting point. Tam nás vyzdvihol šofér minibusu, ktorý nás spolu s ostatnými pasažiermi porozvážal po rezortoch. Cesta do nášho rezortu trvala z letiska približne 45 minút. Okolie nás neprekvapilo, vedeli sme, že budeme vidieť iba púšť, prípadne ďalšie rezorty. Ale musím povedať, že náš rezort Movenpick Soma Bay bol veľmi pekný. Mne osobne sa páčil najmä interiér, ktorý pôsobil naozaj orientálne.

Čo mám na sebe: Top, nohavice a kabelka – Michaela Luptakova

Keďže sme museli čakať, pretože naša izba ešte nebola pripravená, vybrali sme sa s kamarátkou na pláž, obzrieť exteriér a len tak počilovať v plážovom bare. Neskôr sme sa ubytovali, obzreli izbu, ktorá bola veľmi pekne zariadená s výhľadom do záhrady, zrelaxovali a prvá zastávka bola obed a pláž. More je tam naozaj neskutočné. A síce sme tam niektoré dni mali známe “jelly fishes”(veľa záležalo od toho či bol odliv alebo príliv), more nás naozaj ohúrilo, i keď v tomto období bolo ešte trošku studené. Inak je ideálne aj pre deti, pretože je zo začiatku dosť plytké. A my dospelí sme sa trošku viac prešli. Ale to mne vôbec nevadí, keďže sa bojím hlbokej vody. Čo sa týka jedla a nápojov vrámci all inclusive možnosti, bola som spokojná. Jedlo mi chutilo. Bolo pár druhov mäsa, ktoré som nechala na tanieri, ale viac menej to bolo veľmi chutné. Každé ráno ste si mohli dať čerstvú praženicu alebo omeletu, moje obľúbené palacinky či vafle. Servírovali kávu, ktorá nebola kávou, na ktorú som zvyknutá, ale v lounge bare vám urobili aj poriadne espresso. Čo mi možno chýbalo, boli čerstvé šťavy z ovocia, ktorého tam mali neúrekom.

Už v autobuse sme dostali informáciu o tom, že na nasledujúci deň sa s nami stretne náš miestny delegát, ktorý nám dal veru zabrať. Síce sme cestovali cez rakúsku cestovku, nikto by nepredpokladal, že angličtina bude taký veľký problém. Delegát sa “premohol” a povedal nám, že máme počkať, kým vysvetlí všetko v nemčine ostatným. Rešpektovali sme to, predsalen, bolo ich oveľa viac ako nás. Keď prišiel rad na nás, ukázal nám katalóg, v ktorom sme si mohli vybrať výlety. Jeho prístup bol ale veľmi arogantný a naozaj v istých chvíľach neprofesionálny. Preto sme nemali až takú chuť sa s ním dlho vykecávať. Niektoré výlety sa mi zdali naozaj dosť predražené. My sme sa rozhodli pre šnorchlovanie na ostrove Mahmya(60 eur) a návštevu Hurgady(15 eur). Ostrov Mahmya bol naozaj očarujúci. Prvýkrát v živote som skúsila šnorchlovanie. Zo začiatku mi to trvalo trochu dlhšie, kým som sa naučila správne dýchať, ale moja kamarátka Alenka mala so mnou trpezlivosť. Voda bola veľmi studená a preto som časť výletu strávila slnením alebo pri miestnom bare, kde sa podávali okrem iného čerstvé šťavy z manga či jahôd. Vrámci výletu sme mali možnosť vyplávať s loďou aj na iné miesta, kde si viete zašnorchlovať v hlbokej vode popri koráloch. Moja kamoška to išla skúsiť a pochvaľovala si. Ja ako nie až tak skúsený plavec, som na odporúčanie nášho nového delegáta, ostala na pláži. Tento výlet sme zhodnotili ako najkrajšiu časť nášho výletu a odporúčame ju všetkými desiatimi.

 

Tieto bodkované šaty sú stará kolekcia zo Zary, ale široký výber maxi šiat nájdete aj na Otto.sk.

Nasledujúce dni boli o oddychu a menších/väčších útrapách. Určite poznáte známu faraónovu pomstu. Nanešťastie som ju chytila a tak som časť dovolenky mala naozaj pokazenú touto pliagou. Žiadne európske lieky nezaberajú. Ideálne je hneď na začiatku zájsť za miestnym lekárom alebo do lekárne, kde vám odporučia lieky, ktoré sú vhodné. Záleží aj od symptómov a štádia choroby. Za lieky som v rezorte dala skoro 25 eur, ale keďže to bolo urgentné a nemala som inú možnosť, cenu som neriešila a navyše mi pomohli. Ak mávate problémy, kúpte si ich vopred niekde v meste, pretože rezorty majú samozrejme vyššie ceny. Faraónova pomsta mi ale nebránila v kúpaní či slnení. Skôr ma obmedzila pri strave. A tak som si užívala Červené more a slniečko na pláži. Večer sme sa prešli po promenáde a len tak klábosili. Alebo si išli pozrieť kultúrny program animátorov, ktorý nás mnohokrát pobavil. 🙂

Tento komplet nájdete u Michaely Ľuptákovej

Čo mám na sebe: šaty od Vivien Mihalish a topánky z CCC

Posledným výletom bola návšteva mesta Hurgada, na ktorú som sa tešila. Veľmi som chcela vidieť mešitu Al Mina. Ide o mešitu, o ktorej som vám hovorila v insta príbehu ako o mieste, kde nás nepustili dovnútra kvôli ramadánu. Jasné, že nás to všetkých zamrzelo. Osobne som nikdy nebola v moslimskej mešite. Zaujímalo ma, ako to tam vyzerá. No na druhej strane som rešpektovala, že tam práve prebiehalo modlenie a preto to nebolo možné. Trochu ma zaskočila informácia, že to náš delegát nevedel vopred. Mali sme pocit, že nám nehovorí úplnú pravdu, ale ktohovie. Potom nás vzal na trh s čerstvými rybami alebo do výrobne parfémov(v preklade vás niekoľko miestnych presviedča na kúpu parfémov v miestnosti preplnenej turistami). My sme sa tešili najmä na sľubovaný miestny trh. Chcela som si poobzerať nejaké drobnosti alebo nejaký pekný doplnok do bytu. Prišlo však veľké sklamanie. Miestny trh znamenal v preklade budovu, ktorá bola postavená a určená pre zahraničných turistov. Mala 3 poschodia s módou, doplnkami a jedlom. Ceny boli samozrejme nadhodené. Keďže to bola naša posledná možnosť uloviť si niečo pekné, zakúpili sme si pár drobností, ako sušené kvety ibišteka alebo korenie. No v žiadnom prípade tento výlet do Hurgady neodporúčam, i keď stál iba 15 eur.

V konečnom dôsledku hodnotím výlet pozitívne, no choroba či negatívne skúsenosti s delegátom a výletom do Hurgady vo mne vyvolali sklamanie a musím sa priznať, že už by som sa do Egypta asi nevrátila. Minimálne do tejto časti. V každom prípade som počula aj veľmi dobré referencie, takže verím, že vy budete mať lepšie zážitky.