ŽIVOT

Ženské zdravie

Toto je pre mňa asi najcitlivejšia téma, akú som na blogu rozoberala. Je dôležitá, nemala by sa brať na ľahkú váhu a zároveň sa ma dotýka. Veľmi dlho som zvažovala, či o nej písať, či to sem patrí, ale nakoniec som si uvedomila, že to môže niektorej z vás pomôcť.  

Určite si pamätáte na niekoľko otázok vo forme ankety na tému ženské zdravie, na ktoré som sa pýtala prostredníctvom “instastorky”. Ich odpovede ma veľmi zarazili. Do samotnej ankety sa zapojilo cca 500 žien, z ktorých až 40% odpovedalo, že zanedbáva každoročnú preventívnu návštevu gynekológa. Toto percento je veľmi vysoké, až priam alarmujúce. Prečo zanedbávame tak dôležitú vec v našom živote? A prečo píšem v  prvej osobe množného čísla? Pretože do istého momentu som bola aj ja takýmto lajdákom – prepáčte za výraz. Až do momentu, kedy mi moje telo začalo naznačovať, že niečo nie je v poriadku. V mojom prípade mi nepomáhali ani neustále cesty do zahraničia, zmeny prostredia, časté sťahovanie a sústavné hľadanie nových lekárov. Nebudem sa vyhovárať na lekárov ani na nič ostatné. Lekár, ktorý vás začne liečiť, no následne nemá dostatok času na liečbu, vás vyliečiť nemôže a ani nedokáže. Potrebuje kontrolovať váš stav a tak určiť správnu diagnózu. A preto po presťahovaní sa do Bratislavy som si hneď našla svojho gynekologického lekára, u ktorého som doteraz. Úvodné vyšetrenie zahŕňalo i cytologické vyšetrenie, ktoré by mala žena podstúpiť minimálne raz ročne ako prevenciu. V prípade, že sa ukážu nejaké jemné štrukturálne zmeny na krčku maternice, je potrebné to kontrolovať každý polrok, aby sa predišlo najväčšiemu strašiakovi pre ženy – rakovine krčka maternice.

Existujú 2 typy vyšetrenia, jednoduché a rozšírené. Za rozšírené sa síce dopláca suma do cca 30€, ale z výsledkov testu sa dozviete či náhodou netrpíte i vírusom HPV, ktorý môže spôsobovať zmeny na krčku maternice. O tom, čo je HPV vírus nemalo vedomosť až 65% žien, čo je však viac zarážajúce, zo zvyšných 35%, ktoré o tomto víruse vedomosť mali, sa až 70% z nich o HPV dozvedelo na internete, nie u svojho lekára. A čo to vlastne to známe “hpvečko” je? HPV je ľudský papilomavírus, ktorý je síce bežný no i vysoko nákazlivý. Existuje viac ako 100 typov, niektoré sú vysokorizikové, iné menej. Všetky sa však môžu objaviť tak ako u žien, i u mužov. Prenáša sa pohlavným stykom, ale aj pri intímnom kontakte s kožou v oblasti vonkajších pohlavných orgánov. Náš imunitný systém ho vie vo väčšine prípadov zlikvidovať, ak sa však v našom tele nachádza vysokorizikový typ HPV, môže to viesť ku rakovine krčka maternice. Preto je naozaj na mieste nezanedbávať preventívne gynekologické vyšetrenia a predísť tak tomuto ochoreniu. Ja mám za sebou už druhé cytologické vyšetrenie, ktoré sa dá naozaj zvládnuť. Nie je bolestivé, iba trochu nepríjemné, ale to zvládne každá z nás! A síce moje výsledky neboli také ako by som si priala, stále však nie sú tragické a ja viem, že sa s tým dá niečo robiť. Je veľmi dôležité  posilňovať svoj imunitný systém dlhodobo a chodiť na pravidlené kontroly. O pol roka má čaká ďalšia a ja verím, že spomínané zmeny už vo výsledkoch nezaznamenajú. O tom ako budovať či posilniť imunitu v tele sa toho popísalo veľmi veľa a ja nie som imunológ, no momentálne fungujem na extrakte z grepfruitových jadier, na rakytníkovom oleji či oregánovom oleji. Zároveň sa dopujem vitamínmi a snažím sa veľa oddychovať a nebrať si zbytočne priveľa práce.

Musím sa priznať, že z odpovede na otázku: ,,Boli ste sa dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice?” som vôbec nebola prekvapená. Zaočkovaných bolo iba 20%. Ja sama som o tejto možnosti nedostala informáciu u žiadneho z ošetrujúcich lekárov. Ale opäť iba z internetu! Myslím si, že je to obrovská chyba systému. NEINFORMOVANOSŤ. Áno, doba sa zmenila a všetko sa rieši online, ale každý sedliacky rozum vie, že nie všetko online, je i pravda. Ako je možné, že sú pacienti, v tomto prípade ženy tak málo informované o možnostiach a prípadných ochoreniach? Na jednej strane je to chyba samotných pacientov, ktorí neabsolvujú preventívne prehliadky, ktoré by mali byť aj informatívne. Na druhej strane, ja som ich absolvovala, ale nikto ma informoval. A zo svojho prieskumu viem, že nie som jediná. Ďalšia vec je, že dnešný vek prvého pohlavného styku sa neustále znižuje. Prečo sa o týchto ochoreniach a prevenciách nehovorí viac na školách priamo? To je tiež cesta ako sa vystríhať problémom v budúcnosti.

Približne 55% žien si robí “samodiagnózy” pomocou webových stránok, ktoré sa orientujú na lekárske témy. Toto číslo je tiež jedno z alarmujúcich. Existuje toľko webových stránok, ktoré o danej problematike reálne nevedia nič. Fóra s diskutujúcimi, ktoré vás informujú o “babských” receptoch a liekoch, ale nezaručujú vám, že je to pravda, že sa vyliečite, práve naopak, môžete si ešte poškodiť. Každé odborné fórum vás pošle za svojim ošetrujúcim lekárom, pretože žiadna “Janka z Námestova”, ktorá mala podobný problém ako vy vám neurčí diagnózu. Prekonajte svoj strach alebo lenivosť a choďte za svojim lekárom. Nechajte sa odborne vyšetriť lebo inak nezistíte či ste naozaj v poriadku. Ženy myslime na naše zdravie. V tomto prípade buďme naozaj sebecké a doprajme si ozajstnú odbornú starostlivosť. Hlásajme to ďalej, aby bolo čo najmenej neinformovaných žien. Práve naše blogy a sociálne siete, cez ktoré komunikujeme môžu zachrániť kopec žien alebo ich len presvedčiť o tom, že je to bežná prehliadka, ktorá nás stojí iba chvíľu z nášho času, ale môže nám zabezpečiť kvalitnejší život. Ďakujem

Čo mám na sebe: Nohavice, košeľa-FandF, sako-HandM, Kabelka-Karl Lagerfield, Topánky-CCC

Fotil: Tomáš Figura