ROZHOVORY

Rozhovor na tému: Vivien Mihalish so zakladateľkou Veronikou Mihálikovou

Premýšľali ste niekedy o tom, aká je definícia úspechu? V synonymickom slovníku, by ste hľadali odpoveď márne. Píše sa tam, že úspech je synonymom náhody, šťastia alebo šťastnej náhody. I keď veľa ľudí sa k úspechu dostalo náhodne či vďaka tomu, že boli v správnom čase na správnom mieste, za reálnym úspechom je kopec driny, času a investovaných peňazí. Tak ako úspešní športovci musia nepretržite trénovať, tak i špičkoví kuchári musia neustále vymýšľať nové recepty. V každej práci je to o niečom inom.

V tej mojej je to o poriadnej dávke kreativity. Ale vôbec sa nesťažujem, práve naopak! Milujem svoju prácu. A síce od februára presedlám z online marketingu na offline marketing, beriem to ako veľkú výzvu, ktorá má určite posunie vpred, prinesie nové skúsenosti a dodá mi sebavedomie. Sebavedomie zohráva pri dosiahnutí úspechu veľkú rolu. Ale musí byť zdravé, aby vedelo prijať pochvalu, no i kritiku.

Ja sa zatiaľ nepokladám za úspešného človeka čo sa mojej profesie týka. Mám ciele, ktoré chcem ešte dosiahnuť a až po ich splnení si so vztýčenou hlavou poviem, že to bol úspech. Zatiaľ však na tom pilne pracujem, ako aj šikovná dizajnérka Veronika, ktorú nájdete pod umeleckým menom Vivien Mihalish. Je to mladá kreatívna duša, ktorá vás svojou skromnosťou a láskavosťou úplne dostane a ja sa veľmi teším, že vám postupne môžem predstaviť niekoľko kúskov z jej tvorby. Tentokrát ide o nádhernú, červenú, ženskú blúzu, ktorá snáď sekne každej jednej žene! Veronike som položila niekoľko otázok, aby ste sa o nej dozvedeli čosi viac. 🙂

Kedy si so šitím začala?

So šitím som začala príchodom na strednú školu. Mamina doma mala šijací stroj, ale nikdy ma k nemu nepustila, lebo sa bála, že jej ho pokazím :D. Samozrejme, bavilo ma to hneď, veď dovtedy som tiež podnikala všelijaké kreatívne práce, ako háčkovanie, vyšívanie, aranžovanie, kreslenie a podobne. Značku Vivien Mihalish som tak neoficiálne založila už na strednej, ale až na vysokej, ktorá je odlišného odboru som si uvedomila, že chcem reálne šiť. A vyformovalo sa to do súčasnej podoby tak nejako plynule. Úplne oficiálne funguje zhruba rok.

Prezradíš nám dôvod? Mala si nejakú motiváciu?

Lebo šitie ma veľmi baví. Neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné. Napĺňa ma každá fáza toho procesu, od inšpirácie, myšlienky, cez skicu, výber materiálu, realizáciu strihu, šitie, vznik hotového produktu, až po tú fázu, kedy výrobok stajlujem, fotím.Milujem aj komunikáciu a feedback, to stretnutie s osobou, ktorá dá mojím kúskom dušu, tú následnú módnu symbiózu, čo vznikne. Potom sú tam tie politické aspekty, priala by som si, aby sa slovenským značkám darilo, aby ich ľudia ocenili, aby si kupovali hlavne tie, aby vyhnali čínske šmejdy z trhu, nakopli našu ekonomiku, vyslovili nezáujem voči zahraničným fast fashion brandom, ktoré porušujú ľudské práva, správajú sa neeticky a neekologicky.

Čo je tvojou inšpiráciou?

Mojou inšpiráciou sú zahraniční dizajnéri, streeet style, vintage, ale aj samotné ženy. Mám pocit, že viem, čo im pristane a v čom sa môžu cítiť dobre. Vychádzam z toho, čo sama nosím rada, ale tiež mám snahu vymyslieť niečo, v čom budú originálne a čo definuje ich štýl. Dbám na výber prírodných materiálov, strihov, ktoré sú pohodlné, ale zároveň obsahujú nejaký zaujímavý element.

Čo by si chcela v tejto oblasti dosiahnuť?

Ak sa úplne zasnívam, chcela by som mať svoj butik. Taký milý feminínny priestor, kde by som ponúkala čisto lokálnu módu, kde by som mohla tvoriť a kde by mohli za mnou prísť moje zákazníčky. Chcela by som zvýšiť povedomie o tuzemskej móde a zároveň bojovať proti mýtu krásy. Nepotrebujem módne prehliadky, prehliadka je ulica a modelky sú moje ženy. Priala by som si, aby ženy nosili moje odevy a boli vďaka nim šťastné, aby nekupovali lacné shity, vďaka ktorým bohatne pár vyvolených
a milión ľudí trpí.

Ako by si opísala svoj štýl, ktorý tvoríš?

Tvorím pre urban princezné. Snažím sa vytvoriť kolekcie s určitou noblesou, vintage duchom, ale aby boli nositeľné a praktické, pre každodenné používanie. Používam prevažne prírodné materiály s nežnými kvetinovými, vzorovanými dezénmi, no občas si uletím aj na niečom extravagantnom, ako je tyl či koženka, ktoré sú pre ženy, čo chcú byť vidieť s tendenciou zbožňovať elementy gotiky. A keďže mám rada komplexnosť kolekcií, aj keď nie sú typickými líniami, aké majú dizajnéri, rada vyrábam aj drobnú bižutériu, kabelky a doplnky.

Fotil:Tom Loft

Fotili sme v Kontajnéri Riviéra, ďakujeme!