DOBROTY

Oblečené jabĺčka

Dnes som sa hecla a už o 7 ráno som začala pripravovať jablká v župane. Jablká som si doniesla z domu, z našej záhradky. Výborné šťavnaté spravili v recepte svoje. Akurát, že každé jedno malo iný tvar a preto sa ostatné na fotke schovali. 🙂 HAHA

Rozhodla som sa ich naplniť podľa vlastných chuťových kanálikov. Prvá plnka bola z orechov, cukru a marhuľového džemu. Mamka mi poradila, že bez džemíku to nebude ono a nemýlila sa! Ach tie naše mamky, vždy majú pravdu. 🙂 Druhá plnka pozostávala z mletého maku, cukru a mirabelkového džemu. Tento džem som jedla prvýkrát v živote iba tento rok. Je výborný. Má trošku kyslastú chuť a v kombinácii s makom je to pochúťka.

Ingrediencie na prípravu 6 jabĺk v župane:

1ks lístkové cesto (ja som to svoje kúpila v Lidli a bolo super, nemusela som ho ani vaľkať)

6ks malých jabĺk

1 vajíčko

ORECHOVÁ NÁPLŇ

2 PL marhuľového džemu

5PL namletých vlašských orechov

trošku vanilkového cukru

MAKOVÁ NÁPLŇ

2 PL mirabelkového džemu

5 PL mletého maku

trošku cukru

POSTUP:

Cesto si pokrájame na rovnake stvorceky. Poukladáme na ne jablká, očistené od jadra. Takto pripravené jablká naplníme orechovou alebo makovou plnkou. Plnka je jednoduchá, orechy aj mak trošku zaparíme, pridáme trošku vanilkového cukru podľa chuti a lekvár. Nakoniec cesto po hranách ponatierame vajíčkom, aby sa pekne spojili. Následne potrieme i celý povrch. Pečieme na 180 stupňov 45 minúť.

Dobrú chuť!