CESTOVANIE Španielsko

Malorka – Palma, Valdemossa, Illetes

Výlet na Malorku bol jedným z najlepších v poslednej dobe. Poznáte to. Taký ten typ dovolenky, kde si reálne oddýchnete a vypnete. Veľa sa prechádzate, dobre jete, pijete veľa vína a spoznávate nové miesto. Tak presne taký náš výlet s Lenkou bol. Dúfam, že vám ho opíše takisto. 😀 Alebo začne historkou, v ktorej vám prezradí, že sme skoro nikam nešli, pretože skoro zmeškala let. Ešteže má toho Jara a ja svoju polovičku. Inak by sme veru neleteli.

Letenky do hlavného mesta – Palmy sme si kúpili v predstihu za 35 eur. Je to spiatočná cena. Uznajte, že je výborná. Kupovali sme cez www.pelikan.sk. Nasledovalo booknutie ubytka. To sme vyriešili cez Airbnb. Cena za ubytovanie na 3 noci bola 110 eur spolu. Mali sme výbornú hostiteľku Lynne, ktorej dom bol krásne zariadený a cítili sme sa tam veľmi dobre. Od centra bol vzdialený cca 25 minút pešo, ale autobusom to bolo iba 10 minút a lístok stál 1,50 eur, takže obe možnosti boli skvelé. Počasie bolo veľmi príjemné. Približne 16 stupňov cez deň a tak sme sa s Lenkou rozhodli do centra prejsť napešo. Nasávali sme atmošku mesta a len tak sa rozkukávali. Naše bruchá sa ozvali a tak naše prvé kroky viedli do typickej španielskej reštaurácie Casa Gallega Aragón, ktorú som našla cez aplikáciu FORSQUARE. Dali sme si predjedlo(typické pečivo, maslo a olivy), obedné menu, a to rizoto z čiernej ryže so slávkami, k tomu dobré vínko, vodu, dezert a  teraz sa podržte, cena za toto všetko bola 14 eur na osobu! Servis bol rýchly, reštaurácia je známa svojim širokým výberom mäsa a my sme sa tam cítili naozaj veľmi dobre. Odporúčame všetkými desiatimi! S plnými bruchami sme pokračovali v prechádzke do mesta. Keď slniečko zašlo, trošku sa schladilo. Kedže som so sebou nemala žiadnu bundu, nastal čas na shopping. Ako správne módne maniačky sme nenamietali. V jednom zo španielských obchodíkov som si za veľmi rozumnú cenu našla bordové pončo, ktoré padlo viac než vhod. Takto vyzbrojená som s Lenkou obzerala katedrálu Panny Márie, ktorá je dominantou mesta. Cestou k nej sme narazili na veľmi útulnú kaviareň Babel, ktorá bola zároveň knižnicou. Cieľ bol jasný. Lenka zavelila, že chce fotku s palmami a tak sme sa poriadne prešli. Ale našli sme ich a bol to skvelý nápad. Dorazili sme akurát počas západu slnka. Nádhera!

 

Nosím: Džíny-F&F, vesta-Severanka, Tenisky a kabelka-CCC, okuliare-blogerbazar

Po náročnom dni sme sa ešte pred odchodom do apartmánu zastavili vo veľmi zaujímavej kaviarni Rialto Living, ktorá je zároveň dizajnovým obchodom. Namiesto kávy sme sa nadopovali vitamínmi z čerstvých štiav, pokochali sa krásnymi kúskami bytového dizajnu a využili taxi službu naspäť do apartmánu. Taxi nás v priemere vychádzal cca 7 eur. Čo nie je vôbec také zlé.

Druhý deň bola jasná voľba. Mestečko Valdemossa na mňa pôsobilo tak krásne a romanticky. Môžu zato všetky tie kvetiny, ktoré zdobia tunajšie domy. Z mesta išiel neskutočný kľud, aj keď bolo jasné, že je obľúbené u turistov. Do mesta sme sa dostali autobusom priamo z hlavnej stanici. Jednosmerný lístok stal niečo okolo 3 eur. Vo Valdemosse môžete navštíviť kostolík, ktorý je známy svojou tyrkysovou vežičkou alebo múzeum Chopina. Múzeum je spoplatnené, ale záhrady sú zadarmo. Okrem toho stojí určite zato len tak sa prejsť po mestečku. Každý dom je veľmi pekný a zaujímavý svojimi dekoráciami. Alebo si sadnúť na terasu kaviarne Cappuccino Grand Cafe a len tak si pri Aperole(veľmi drahom Aperole) vychutnávať slniečko.

Cestou späť sme sa ešte zastavili v Palme pozrieť si Arabské kúpele. Tie nás popravde trochu sklamali. Predstavovali sme si to väčšie a zaujímavejšie. V podstate išlo iba o záhradu a 2 prázdnymi miestnosťami. Vstup bol za 5 eur, ale nás to nejako neohúrilo. Fotky sú podľa mňa krajšie ako skutočnosť. A tak sme tam ostali len chvíľku. Ako sme sa motali v centre, narazili sme na veľmi zaujímavú lokálnu galériu, ktorá bola otvorená pre verejnosť. Ide o galériu Gerhardta Brauna. Určite tam pri návšteve Palmy nakuknite. Po galérii sme preskúmali ešte pár lokálnych značiek a zamierili do reštaurácie s barom, ktorej interiér i exteriér je inšpirovaný Fridou. Reštaurácia sa volá Bar Coto a my sme boli očarené. Nielen miestom, ale aj obsluhou, ktorá bola neskutočne milá. Dokonca nás obdarovali maľovanými pohľadnicami. Koniec dňa sme zakončili v prístave s vínkom v ruke a neskôr večerou v Hard Rock Cafe.

Nosím: šaty-Severanka, kabelka-dostrimka

Tretí deň bol na pláži. Konkrétne sme sa vybrali na pláž, ktorá sa volá Illetes beach. Dostanete sa tam autobusom, ktorý síce ide zo stanice, ale z vonkajšej strany. Cesta stojí tiež okolo 2 eur. Pláže sú v marci skoro pusté. Nenájdete tam žiadne otvorené reštaurácie, ani bary. My sme otázku toalety či nejakého drinku vyriešili návštevou hotela Barceló illetas Albatros, ktorý bol ako jediný otvorený. Tak sme zostali možno aj tri hodinky, dali si obed, kávu a trošku sa slnili na terase. Z hotela sa dá dostať priamo k moru, kde si môžete aspoň trošku omočiť nohy alebo vypiť fľašu vína, ako my. 😀

Nosím: nohavice-Severanka, červená pásikavá kabelka-dostrimka

Posledný deň pred odletom sme využili na prechádzku k moru a kúpu menších suvenírov. Poviem vám, ja som sa úplne nabila. Veľa chôdze, prímorský vzduch, smiechoty a rozprávanie s človekom, ktorému veríte naozaj urobí svoje. Palmu a okolie odporúčam. Výlet nás nevyšiel draho a navyše sme prišli oddýchnuté ako sa patrí.