CESTOVANIE

Malta II., Gozo, Mdina, Valetta

Ostrov Gozo. Každý nám ho vopred ospevoval. Dostali sme veľmi veľa dobrých recenzií a tipov. A v kútiku duše sme sa iba modlili, aby nám vyšlo počasie a my sme si ho mohli poriadne užiť. Našťastie sa na nás usmialo šťastie a slnko naozaj vyšlo!

Na ostrov sme sa dostali loďou z prístavu Cirkewwa a lístok nás vyšiel necelých 5 eur. Platíte ho až na ceste naspäť. Na lodi nájdete občerstvenie za poplatok, takže hladní ani smädní neostanete. Keď sa vylodíte na ostrove Gozo, hneď pri východe si môžete zakúpiť lístok na Hop on/Hop off autobus. Originálne stojí 18 eur, ale my sme to zjednali na 15 eur. Ponúka 2 trasy, fialovú a modrú. My sme zvolili fialovú. Začali sme v prístave Mgaar a keďže sme mali ešte cca hodinku čas pred nástupom do autobusu, stihli sme si pozrieť aj katedrálu sv.Pavla. Je odtiaľ krásny výhľad na celý prístav, takže ak máte chvíľku, určite stojí za tie schody! Druhou zastávkou bola dedinka Xewkija a bazilika sv. Georga. S Baškou sme sa zhodli, že je to krásny kostol, najmä zvnútra, ako aj zvonica, ale keďže máte na každú zastávku 45 minút, tu sa nám to zdalo dosť dlho a tak sme trošku zmrzli. Ďalej sme zastavili na zastávke Savina Creativity. Podľa nášho skromného názoru je to iba lákadlo zakúpiť si nejaké produkty. Nič viac tam neuvidíte. 😀 Nasledujúce 2 zastávky sme sa z časových dôvodov rozhodli preskočiť a vystúpili sme až na mieste známom ako Dwejra.

Toto miesto ma  z ostrova Gozo oslovilo asi najviac. Známe Azúrové okno, ktoré malo výšku až 28 metrov sme už bohužiaľ nevideli, keďže sa pred časom zrútilo, ale aj tak to stálo zato. Ja proste milujem útesy, nádherné modré odlesky v mori a k tomu šum vetra, to je iná romantika! Na opačnej strane si môžete pozrieť útesom viazanú lagúnu, známu ako Inland Sea, ktorá je spojená s otvoreným morom tunelom. Ten je dostatočne vysoký nato, aby sa cez neho plavili malé plavidlá. Inland Sea taktiež slúži ako rybársky prístav. Rybári si mnohokrát privyrábajú práve prevážaním turistov po okolí.

Po ceste ďalej nám autobus na 10 minút zastavil na mieste zvanom Ta Pinu. Ide o baziliku národnej svätyne Panny Márie Ta ‘Pinu. Bazilika sa nachádza na vidieku a tak vášmu zraku neujdu nádherné výhľady na krásnu scenériu ostrova. Táto stavba ma sama o sebe očarila. Najmä mozaiky v jej nádvorí. Proste wow!

Posledná zastávka fialovej trasy viedla do dedinky Xlendi. Malá prímorská dedinka s výbornými reštauráciami, kde si všetci milovníci morských dobrôt prídu na svoje. My sme okoštovali krevetky. A potom sme sa schodami dostali na útesy, z ktorách bol skvelý výhľad na more. Stretli sme tam zamilované páry alebo mladých ľudí, ktorí si prišli čítať knihu. Veľmi pokojné miesto. Po celom dni, kedy sme nachodili a nacestovali niekoľko kilometrov, sme sa zastavili v hlavnom meste Victoria. mysleli sme si totiž, že tam prestúpime na druhú linku-modrú a tá nás vezme naspäť. Ale mýlili sme sa. Bolo to dosť nepriehľadné. A v podstate doteraz nerozumiem, ako sme sa mali dostať autobusom späť. Šoféri autobusov nám tvrdili 2 rôzne verzie. A tak sme si našli malú kaviareň, dali si kapučíno, zavolali taxi za 15 eur do prístavu a chytili loď do Cirkewwy, odkiaľ sme išli priamo na hotel.

 

Posledný deň začal v mestečku Mdina, ktoré predstavuje opevnené mesto v severnom regióne Malty. Dostali sme sa tam využitím služby Taxify. A stálo nás to 14 eur. V minulosti slúžilo ako hlavné mesto ostrova od staroveku až po stredoveké obdobie. Okrem toho, že tam budete cítiť históriu na každom kroku, prezradím vám, že Mdina je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Cítila som sa ako v inom svete. Celý komplex tvorili úzke uličky a pôsobilo to ako veľký labyrint. Nájdete tam aj výhľad na mesto Rabat, ako aj predajňu Mdinského skla. Po návšteve Mdiny sme mali ešte kúsok času a to sme využili na niektoré pamiatky vo Valette, ktoré sa nám kvôli zlému počasiu nepodarilo predtým vidieť.

Konkrétny cieľ bolo miesto známe ako Upper Barrakka Gardens. Ide o záhrady, z ktorých máte nádherný výhľad na celý prístav. V parku sa nachádza aj viacero pamiatok a pamätníkov mnohých významných ľudí, ako napríklad Winstona Churchilla. Počas našej návštevy tam bolo veľa turistov, ale i napriek tomu to pôsobilo pokojne. Výlet na Maltu určite odporúčam. Ponúka krásne zákutia a dýcha históriou. Určite sa tam raz vrátim.