CESTOVANIE

Malta I.

Sedíme v Kontajneri Riviéra, popíjame kapučíno a ja sa sťažujem ako mi chýba cestovanie. Básnim o Malte a o tom, že sú tam momentálne lacné letenky. Baška iba počúva a v tom jej kladiem otázku: ,,Ideme na Maltu?” Neváha ani chvíľočku a už bookujeme letenky, ktoré nás vyšli 35 eur na osobu. No nekúp to. 🙂

Po kávičke sme sa spontánne vybrali k nám domov, kde sme spolu čekli možnosti ubytovania. Zvyčajne hľadám ubytko cez airbnb alebo booking.com. Druhá alternatíva sa nám zdala drahá, tak sme zvolili airbnb-čko. Celý byt s 1 spálňou, kúpelňou a kuchyňou na 3 noci nás vyšiel 80 eur na osobu. Vybrali sme si toto ubytovanie. Malo výbornú lokáciu, v centre hlavného mesta Malty, vo Valette. S ubytkom ako takým sme boli spokojné. Mali sme jedinú výhradu a to tú, že tam bola zima. Klasické kúrenie s radiátorom nepoznajú. Používajú iba ohrievače. A pri 8 stupňoch vonku a pôvodných stropoch to tak ľahko nevykúrite. Inak sa nám tam páčilo a Irinu s Arthurom odporúčame, boli veľmi nápomocní a vyšli nám vždy v ústrety.

Prvý deň sme strávili vo Valette. Dôvodom bolo najmä počasie, ktoré nám neprialo. Začalo to prehánkami a skončilo poriadnou spŕškou. Deň sme začali raňajkami v kaviarni The Corner, ktorá je veľmi útulná a obsluha bola neskutočne milá. Za jeden toast so šunkou a syrom plus kapučíno som zaplatila 5 eur. Takže, kto cestuje lowcostovo, určite to minimálne omrknite. Po raňajkách naše kroky viedli po uličkách mesta. Snažili sme sa načerpať atmošku a len tak sa rozkukať. Cestou sme v diaľke zbadali pamätník známy ako Siege Bell Memorial, ktorý vytvoril svetoznámy sochár Michael Sandle. A tak sme si dali prechádzku popri mori až k samotnému pamätníku. Počasie sa zhoršovalo, preto sme sa rozhodli, že zakotvíme v reštaurácii na dobrý obed. A veruže mám pre vás skvelý tip. Ide o reštauráciu Taproom, ktorá je menšia, s klasickým boxovým sedením. Okrem prosečka, ktoré nás sprevádzalo celý výlet 😀 sme vyskúšali dennú ponuku – Raviolli s kozím syrom, sušenými paradajkami a píniovými orieškami. Bolo to neskutočne výborné! Za jednu porciu zaplatíte cca 15 eur. Ale peniažky zato rozhodne stáli!

Po výdatnom obede sme išli ako klasické ženy preskúmať obchodnú ulicu. Počasie bolo naozaj zlé, takže sme sa chceli skryť. Kúpili sme si nejaké suveníry, dali si kávu v kaviarni KAPITALI a zavítali do Katedrály svätého Jána, ktorá je okrem barokovej architektúry známa aj svojou zbierkou malieb od významného talianskeho maliara Michelangela Caravaggia. Kto má rád umenie, odporúčam všetkými desiatimi. Čas pokročil, svetla už veľmi nebolo, rozhodli sme sa ísť zohriať na byt a trošku si oddýchnuť. Po hodinovej pauze sme nahodili teplejšie oblečenie a išli za ďalšími gastronomickými zážitkami. Tentokrát sme sa rozhodli pre taliansku reštauráciu Il Teatro, ktorá ponúka najmä cestoviny a pizzu. Pre mňa to bolo sklamaním. Pizza mala spálené okraje a bola veľmi mastná. Víno nám priniesli z mrazáku, takže nám v ňom plávali kryštáliky ľadu. Určite ju neodporúčam. A tak sme po večeri podnik hneď zmenili a dali si vínko hneď oproti v bare na ulici Strait street. Potom nás už čakala iba posteľ. Náš budíček bol totiž nastavený na 6:00, ráno sme sa presúvali na ostrov Gozo.

 

Dostať sa z Valetty na ostrov Gozo nie je vôbec ťažké. Autom (rozumej Taxify) to do prístavu Cirkewwa trvá cca 40 minút a stojí cca 30 eur. Keď je vás viac, tak sa to naozaj oplatí. Autobusom to trvá 1:40 a stojí to do 2 eur. Záleží od toho koľko času máte. Druhá vec je, že nie každý autobus naozaj ide. Niekedy si naňho počkáte aj hodinku. My sme preto zvolili Taxify, ktorý na Malte funguje úplne v pohode. V prístave vás nalodia na trajekt. Lístok si kúpite až na ceste naspäť. Stojí 5 eur. Plavíte sa necelú polhodinku. Aj v prístave Cirkewwa a aj na lodi nájdete občerstvenie za poplatok, takže hladní ani smädní neostanete. Keď sa vylodíte na ostrove Gozo, hneď pri východe si môžete zakúpiť lístok na Hop on/Hop off autobus. Originálne stojí 18 eur, ale my sme to zjednali na 15 eur. A čo určite stojí za návštevu na ostrove Gozo v ďalšom článku. 🙂