CESTOVANIE

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, Nusa Penida

Počas vysokej školy som sa úplne zamilovala do knihy, a zároveň filmu Jedz, modli sa a miluj. Časť filmu sa odohrávala práve na Bali. Vždy som túžila toto miesto navštíviť. Paradoxne to zo mňa časom opadlo a Bali mi už neprišlo také atraktívne. Po rokoch sa stalo “obliehané” turistami a to ma odrádzalo. Ale nakoniec sme urobili kompromis. Naša cesta viedla na ostrov Nusa Lembongan, ktorý leží juhovýchodne od ostrova Bali. A musím povedať, že to bola výborná voľba.

Ale pekne poporiadku. Všetko sa začalo 14 hodinovým letom z Viedne do Taipei, odkiaľ sme leteli ďalších 5 hodín do Denpasaru. Cesta bola pomerne fajn. Leteli sme leteckou spoločnosťou EVA AIR. Ani jeden z nás ju nepoznal. No nakoniec sme sa dočítali, že patrí medzi TOP 10 leteckých spoločností sveta. Servis bol veľmi dobrý. V podstate sme celý let strávili pozeraním seriálov či filmov alebo počúvaním hudby. Let meškal približne hodinku, no oveľa dlhšie zdržanie nám spôsobilo čakanie na letisku v Denpasare, kde sme sa snažili získať povolenie na vstup do krajiny. To znamenalo, že nestíhame loď, ktorá nás mala priviezť na ostrov Nusa Lembongan. A tak nás čakala noc na Bali. Čakanie sme si skrátili objednaním ubytovania cez www.booking.com a zajednali sme si hotel priamo v prístave Marine Walk Boat Port. Prespali sme tam, dali si raňajky a smerovali priamo do prístavu. Trošku sme to časovo neodhadli. Keď vám na Bali povedia, že máte byť v prístave aspoň 40 minút pred odchodom lode, tak naozaj buďte. My sme to brali trošku ľahostajnejšie a tak sme svoju loď skoro zmeškali. Ale výhodou bolo, že nás posadili do hornej, otvorenej časti lode k batožine. Možno to neznie lákavo, ale v podpalubí býva veľmi teplo. Cesta loďou trvala asi hodinku. Potom nás čakalo mini autíčko, ktoré sa tvárilo ako minibus. To nás spolu s ostatnými turistami rozviezlo po hoteloch. My sme boli ubytovaní v rezorte s názvom Mahagiri resort. Hotel hodnotíme veľmi dobre. Bol vždy čistý, udržiavaný, nebol preplnený turistami. Strava bola tiež veľi chutná, raňajky bohaté na výber, i keď ja som podľahla banánovým palacinkám. 😀 Jediná nevýhoda bolo more, ktoré bolo síce prístupné, ale plné korálov. A tak sme si bez potrebnej obuvi nezaplávali. V tomto rezorte sme strávili 6 dní. Užívali sme si tu bazény naplnené morskou vodou, drinky, teplúčko a hlavne kľud. Ale nech vás to nepomýli. Nie sme žiadni “all inclusive” turisti. No tentokrát sme sa dohodli, že si pár dní naozaj poriadne oddýchneme. A tak sme relaxovali a užívali si západy slnka.

Na ostrove Nusa Lembongan sa ale nudiť nebudete. Ponúka hneď niekoľko krásnych prírodných úkazov a pláží, ktoré viete preskúmať na skútri. Ten nie je vôbec drahá záležitosť. Jedeň deň výjde približne 7 eur.

1. Z môjho pohľadu bola najkrajšou pláž známa ako Dream Beach. Nájdete tam biely piesok a obkolesujúce klify. Zároveň si môžete vychutnať chutný drink alebo obed v reštaurácii Dream beach Huts Lembongan, ktorá sa nachádza priamo nad plážou. Alebo sa môžete pohojdať na hojdačkách či zaplávať si v infinity bazéne.

2.Druhým bodom, ktorý určite stojí za pohľad je tzv.Devils tear alebo Diablova slza. Ide o prírodný úkaz, pri pohľade na ktorý vás určite zaujmú prírodné infinity bazény vytvorené priamo v útese, ako aj obrovské vlny, ktoré predstavujú slzy. Odporúčam nezostať pri hlavnom bode na začiatku, ale preskúmať aj útesy po pravej strane. Chodí tam menej turistov, no vlny sme si tam vychutnali oveľa viac, ako na začiatku útesu.

 

3.Ďalšou krásnou plážou je Sandy Bay beach, ktorú odporúčam vidieť pri západe slnka. Ideálne zo Sandy Bay Bech clubu, ktorý ponúka naozaj nádherný výhľad. Romantika ako vyšitá. Jedlo je trochu predražené, ale naozaj to stojí zato! Odporúčam rezerváciu vopred. Kľudne si povedzte aj konkrétny stôl. (najlepší je pri bazéne). Na pláži fotil aj šikovný Ray Roper, ktorý ma zachytil svojim dronom. (viď posledné foto)

4.Nusa Lembongan ponúka aj architektúru v podobe niekoľkých hinduistických chrámov. Bohužiaľ prevažná väčšina je zatvorená a tak ich môžete obdivovať iba zvonka.

5. Ďalšou plážou, ktorú sa oplatí vidieť je Mushroom Bay. Pravdou je, že je lepšie ju navštíviť pri západe slnka. Nám to čas nedovolil a tak sme ju preskúmali cez deň. Na prvý pohľad pre niekoho možno iba ďalšia pláž, ale ak nájdete to správne miesto, viete si vychutnať aj iné výhľady, ktoré ponúka.

Z Nusy Lembongan sa veľmi jednoducho skútrom presuniete na ostrov Nusa Ceningan. Stačí prejsť cez známy žltý most, ktorý tieto dva ostrovy spája a ďalšie dobrodružstvo sa môže začať.

Najkrajším zážitkom na ostrove Nusa Ceningan bola pre nás jednoznačne modrá lagúna s názvom Blue Lagoon. Nádherná modrá. 💙 Bez filtra. Ja osobne som tak zafarbené more ešte nevidela. Od lagúny je to len kúsok k miestu s názvom Mahana point odkiaľ si môžete skočiť priamo z klifu alebo si vychutnať čerstvú melónovú šťavu.

    

Obed na Ceningane sme si spríjemnili v reštaurácii Driftwood Bar Dan Zipline, ktorý má nádherný infinity bazén a lanovku zároveň. Bazén sme si niekoľko hodín vychutnali úplne sami. Turisti či hoteloví hostia prichádzajú až v čase 11-tej hodiny, takže sa to naozaj oplatilo. A splnilo účel oddychu v 30 stupňových horúčavách.

Tretím ostrovom, ktorý sa oplatí vidieť je Nusa Penida. Je z nich najväčší a preto sme si prenajali auto aj šoféra. Najprv sme cestovali loďou z Nusa Lembongan na Penidu a tam nás už čakal šofér, ktorý nám ukázal niekoľko nádherných miest. Cesta za týmito okrasami však vôbec nebola príjemná. Väčšina ciest bola neupravená a hrboľatá. Takže neodporúčame výdatné raňajky. Obdivujem všetkých turistov, ktorí to dali na skútroch. Osobne som bola rada za naše prenajaté auto. No i tak to dalo zabrať. Na výlet sme vyrazili veľmi skoro, aby sme sa vyhli masám turistov. Prvým z nich bol Kelingking Secret point, ktorý je asi najfotogenickejším miestom ostrova. Kombinácia bielych klifov či útesov s tyrkysovo modrou vodou vás naozaj očarí. Všimnite si tvar útesu, ten tak trochu predstavuje hlavu dinosaura s otvorenými ústami. Vidíte ho?

Ďalším zaujímavým miestom bola pláž známa ako Broken Beach. Nad ňou sa rozprestiera prírodný úkaz, ktorý predstavuje krivku, ktorú tvoria kamenné blufy. Táto kamenná priepasť alebo medzera dovoľuje morským vodám prechádzať sa a vytvára tak pravidelný bazén na opačnej strane. My sme spojili tento skvost s návštevou ďalšieho krásneho miesta s názvom Angel Billabong, ktorý ukrýva prírodný infinity bazén. Ten vás prekvapí svojím zeleným dnom a smaragdovými tónmi kryštálovo čistej vody. Obkolesujú ho veľké vlny a preto treba byť opatrný, aby vás vlny nestiahli. Vždy sú na mieste aj miestni, ktorý zodpovedajú za bezpečnosť turistov a vždy upozornia na veľkosť vĺn. Posledným bodom bola pláž Crystal Bay, kde sme si na pár hodín oddýchli a trošku sa vykúpali. Výlet na ostrov odporúčame všetkými desiatimi. Táto cesta nás vyšla približne 100 eur, no užili sme si ju dostatočne. Dokonca musím pochváliť aj nášho sprievodcu, ktorý bol aj mojim fotografom. Všetky fotografické spoty mal už naučené, dokonca kvôli fotke vyliezol i na strom. 😀

Po spoznaní týchto troch ostrovov sme sa rozhodli si svoj pobyt skrátiť a premiesniť sa opäť na Bali, konkrétne do Ubudu. Ale o tom až v druhom článku. 🙂