DOBROTY

Sladká bodka na záver alebo na začiatok?

Aká časť dňa je vaša najobľúbenejšia? U mňa sú to jednoznačne raňajky. Keď nemám chutné raňajky a nevychutnám si ich v pokoji, celý deň sa uberá úplne iným smerom. Preto je táto časť dňa pre mňa nielen najobľúbenejšia, ale aj najdôležitejšia. Raňajky mám najradšej sladké. Snažím sa striedať rozličné ovsené kaše s pečivom. Ale občas si dám aj slanú alternatívu. Minulý týždeň som po dlhšej dobe upiekla chutné mufinky. No tentokrát bezlepkové a zdravšiu alternatívu.

Na bezplatnom kurze pečenia, na ktorý sa môžete prihlásiť aj vy – tu, som sa naučila pracovať s bezlepkovou múkou od značky Schär. Okrem chlebíka, ktorý bol pre mňa vždy ťažký oriešok sme piekli aj dezerty. A tak som sa inšpirovala a upiekla zdravšiu verziu mufinov s jablkami a orechami. Recept je veľmi jednoduchý a preto vám nezaberie ani veľa času.

Schär má zároveň novinku s názvom Mix B Bread. Táto inovovaná bezlepková múka neobsahuje múku z vlčieho bôbu, ale nechýba jej šošovicová a celozrnná ryžová múka. To znamená, že obsahuje vyšší podiel minerálnych látok. Obsahuje menej soli a až o 65% menej cukru a o 18% menej tukov, čo je skvelé. Vždy som mala pocit, že bezlepkové produkty sú sladké. Je skvelá na pečenie chlebíka, rožkov, ale aj sladkých koláčikov. Opak sa stal pravdou a ja sa teším, že máme takúto novinku dostupnú i u nás v bežných reťazcoch. V mojom okolí mám totiž veľa kamarátov, ktorí sa bezlepkovo stravujú.

Čo potrebujete:

  • 220g bezlepkovej múky Mix C alebo Mix B
  • 130ml repkového oleja
  • 170ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 100g kokosového cukru
  • hrsť orechov
  • hrsť sušených hrozienok
  • 1 nastrúhané jablko

Postup:

Najprv zmiešate múku s kypriacim práškom, pridáte kokosový cukor, vajcia, olej a vlažné mlieko. Všetko dobre rozšľaháte mixérom. Pridáte nasekané vlašské orechy a hrozienka a na záver nastrúhané jablko. Takto pripravenú zmes nadávkujete do pripravených košíkov na mufiny 1cm pod okraj. Pečiete na 180 stupňov 25 minút.

Tip: Cesto nenechávajte dlho stáť, mufinky by nemuseli byť nadýchané.

Mufinky sú skvelým tipom na sladké raňajky alebo len tak podvečer ku kávičke. 🙂 A v tomto prípade som vyskúšala i nové formičky v tvare mini báboviek, ktoré vyšli úplne krásne. No uznajte, kto by im odolal?

Fotila: Martina Cimermanová