ROZHOVORY

Rozhovor na tému: Bartinki so zakladateľkou Martinou Kuipers

Čím som staršia, tým je pre mňa zoznamovanie oveľa náročnejšie. Na niektorých ľudí môžem pôsobiť chladno, ale darmo, nie som žiaden extrovert. To isté platí pre lúčenie. Pravdupovediac mi to nikdy nešlo. Stále sa snažím veriť v to, že sa s danou osobou ešte niekedy v budúcnosti stretnem, a preto môžem občas pôsobiť netaktne. No v živote prichádzajú aj také momenty, kedy sú rozlúčky naozaj posledné. Nedávno ma postretla práve jedna z nich. 

Rozlúčila som sa s mojim 92-ročným dedkom, ktorý zastával v našej rodine veľmi dôležitú rolu. Bol inšpiráciou, motiváciou, rozdával lásku i cenné rady, sršal humorom a vtipnými hláškami. Som nesmierne rada, že tu s nami bol až tak dlho a mohol sa dôstojne rozlúčiť s množstvom ľudí, ktorí prišli povedať: ,,Zbohom!” Život sa však nekončí a tak ako nám zo života berie milujúcich ľudí, prináša nám ďalších nových rodinných členov alebo nových prieteľov. Ja by so vám dnes rada predstavila skvelú osobu, ktorú poznám síce veľmi krátko, ale musím povedať, že už prvou správou na instagrame na mňa urobila dojem. Ide o Maťku, ktorá tvorí pod značkou Bartinki. Maťka šije a tvorí veľmi unikátne kúsky, ktoré sú “poskladané” z dostupných materiálov. Je to nesmierne inšpiratívny človek, s ktorým by som o móde mohla debatiť aj niekoľko hodín. Nielenže krásne tvorí, ale keby ste videli ten ateliér. Mne skoro padla sánka. Taká atmoška, že dovi! Každý, kto miluje retro či vintage by mal úsmev od ucha k uchu. 🙂 Položila som jej pár otázok, v ktorých vám prezradí viac už ona sama.

Kedy si so šitím začala?

,,Prvý šijací stroj som dostala od rodičov, keď som mala 12 a odvtedy sa to so mnou akosi ťahá. Či už šitie alebo styling, vždy som niečo vymýšľala. Profesionálne som sa výrobe odevov začala zaoberať až okolo roku 2013, dovtedy bolo všetko také na kolene. S tým prišla aj dieľňa, industriálne mašiny a už som musela začať spolupracovať s profesionálnou krajčírkou, od ktorej sa stále veľa učím.”

Čo bolo tvojou motiváciou začať?

,,Ak sa pýtaš na značku, tak tá vznikla spontánne. Zostala som doma bez práce, v novom prostredí, bez peňazí. Začala som prerábať niektoré moje kúsky, vyrábať doplnky. Občas sa niečo predalo a to vždy povzbudilo. Postupne sa značka rozrástla. Pracujem s vintage a odpadovými materiálmi, ktorých je ich v našom okolí veľmi veľa. Najradšej by som to všetko zrecyklovala, ale je to nemysliteľné. Cez toto všetko som sa dopracovala k problematike módneho priemyslu a odvtedy sa dosť zamýšľam aj nad tým, čo vlastne móda obnáša.”

Aká je tvoja inšpirácia?

,,Najväčšou inšpiráciou je samotný materiál, od neho sa vyvíja dizajn. Ide o to, čo nájdem, čo nazbieram, čo sa mi dostane pod ruku. Je toho veľa, takže sa v podstate prehrabávam v kopách materiálov a doslova skladám, čo sa poskladať dá. Samozrejme, všetko podlieha môjmu rukopisu. Obľubujem retro módu, najmä 70-te a 80-te roky, občas sa objaví nejaký folklórny prvok. Mojim heslom je “viac je viac”, milujem vrstvenie a overstyling.”

Čo by si v najbližších rokoch chcela dosiahnuť?

,,Čo sa týka značky, rada by som ju udržala na tej rovine, ako doteraz. Morálna a etická stánka mojej práce sú pre mňa veľmi dôležité, takže radšej zostanem menšou a kvalitnou značkou, než sa rozširovať na úkor hodnôt, ktoré vyznávam. Okrem toho pracujem na niekoľkých projektoch vrámci módy a férovosti, podporujem hnutie Fashion Revolution, ktoré bojuje za transparentnosť v módnom priemysle. Ako koordinátorka pre Slovensko by som chcela posunúť túto tému viac do škôl.”

Ako by si opísala štýl, ktorý tvoríš?

Je to veľmi eklektický štýl, myslím, že naň ani nejaký konkrétny výraz nie je. Spájam prvky, ktoré obľubujem, vždy do dizajnu, ktorý mi musí dávať celkovo zmysel. Ak sa na výsledok pozriem a je to pre mňa čitateľné, som spokojná. Tvorím veľmi intuitívne, vyslovene to, čo sa páči mne. Veľmi rada využívam vintage, najmä krížikové výšivky po babičkách, ďalej staré stuhy, ktoré aj zbieram, a toto prepájam s modernými prvkami, ako napríklad moje obľúbené kovové očká. Pri tvorbe má veľkú váhu aj názor mojich zákazníčok, ale to skôr v rámci strihu a vylepšení konktrétnych modelov.

Fotil: Tomáš Figura

Čo mám na sebe: Kabát a náušnice-Bartinki, košeľa a džínsy-F&F, kabelka a sveter-Zoot.sk, čižmy-Deichmann