ŽIVOT

Cestovanie ako liek

Keď som uverejnila prvú fotografiu z tejto série, dostala som veľmi veľa pozitívnych reakcií. Bola som veľmi milo prekvapená. Áno, klišovito poviem, nečakala som to. Nie preto, žeby sa mi tie fotky nepáčili, to ani náhodou, Tomáš je veľmi šikovný fotograf, plus líčila ma talentovaná Baška, ale v minulosti som trpela komplexami ako každá tínedžerka z toho ako vyzerám. A ono sa to odrazí aj v dospelosti. A kým sa človek sám so sebou nevyrovná, tak to jednoduché nie je.

Pýtate sa akými? Väčšina spolužiačok zo strednej alebo vysokej školy mala skvelú postavu, dlhé vlasy, krásnu pleť. Ja som zdedila široké boky a neustálym cestovaním a zmenou prostredia sa mi vytvorilo akné. Mala som vždy veľkú nohu a od nervov som si dlho hrýzla nechty. Takže puberta bola náročná. Veľmi tým trpela aj moja psychika, preto som sa rozhodla vycestovať v pomerne mladom veku do zahraničia. Keď prvýkrát vycestujete v 16-tich, nie je to žiadna sranda. Nemôžem povedať, že to bol zlý krok, ale bola to veľmi veľká skúsenosť. Pomohla mi výjsť z bubliny, v ktorej som doma žila. Zažila som inú mentalitu, videla iné ideály krásy a stala sa nezávislejšou. I keď moja prvá pracovná skúsenosť nedopadla podľa mojich predstáv, nezľakla som sa a na ďalší rok som vycestovala opäť. A potom zase. Od svojich 17-tich som bola prvé leto doma, keď som dovŕšila 26 rokov. Samozrejme občas som sa zdržala dlhšie ako len na leto, niekedy to boli 4 mesiace, inokedy pol roka. Takže, keď sa niekto divil, ako je možné, že nepoznám slovenské festivaly, toto bolo vysvetlenie. Občas som sa nad tým zamýšľala, či som urobila dobre. Najmä, keď som videla moje kamošky a ich fungujúce vzťahy. Mala som zásadu nezačínať si nič vážne v zahraničí. Vedela som, že sa tam viac ako rok nezdržím. Ale neskôr som prišla nato, že presne to bola cesta, pretože som nadobudla zdravé sebavedomie, stala sa nezávislou, veľa som zažila, či už v rodinách, v ktorých som pracovala ako aupair alebo čo sa týka medziľudských vzťahov. Naučila som sa, že krása sa nemeria na základe výšky, váhy a dĺžky vlasov. Naučila som sa, že sa nemôžem spoliehať na nikoho iného, iba seba samú. Pochopila som, ako nechcem, aby moja vlastná rodina fungovala. Ako nechcem alebo ako chcem vychovávať svoje deti. Čo sú pre mňa priority a čo nikdy v živote nepochopím.

A prečo táto téma? Nedávno sa ma môj kamarát opýtal ako som zvládla cestovanie v takom mladom veku. Jeho dcéra zvažovala prvú cestu do zahraničia v 17-tich. A ja som mu smelo povedala, že to už nie je žiadna veda. Je pravda, že v súčasnosti na nás z médií číha nebezpečenstvo z každej strany, ale médiá si len robia svoj “džob”, a tak radi veci nafúknu. Tak ako u nás, tak aj v iných krajinách žijú ľudia, ktorí vám zmenia život, ale i takí, ktorí za veľa nestoja.  Netreba sa báť cestovania v mladom veku. Mne pomohlo vo viacerých smeroch, ako aj dostať sa z komplexov a mať sa rada, taká aká som. Pomohlo mi dospieť.

Čo nosím: kabát-F&F, top-Vivien Mihalish, šál a čiapka-Monicha.sk, čižmy-Topánkovo, kabelka-Aldo