CESTOVANIE Srbsko

Belehrad, Srbsko časť 1

Prvý deň v Belehrade začal veľmi dobre. Autobusom sme sa dopravili priamo z Nišu. Cesta trvala cca 3 hodinky a spiatočný lístok nás vyšiel na približne 15€. Lístok si bez problémov kúpite priamo na stanici v Niši. Autobus bol plný, preto ak sa raz rozhodnete cestovať z Nišu do Belehradu počas víkendu, kúpte si lístok vopred. Miestni ľudia nám vysvetlili, že práve cez víkend sa ľudia z Nišu či iných okolitých miest presúvajú do Belehradu, kde prebiehajú rozličné trhy a pod. Chvíľu trvalo, kým sme sa dostali do autobusu, ale vďaka ochotným ľuďom a šoférovi autobusu nám uvoľnili ešte 2 miesta a my sme tak mohli do Belehradu doraziť na čas. Tam nás už čakal náš kamarát Darko, ktorý nám vysvetlil cestu na hotel. Ubytovali sme sa v hoteli Rex. Hotel je blízko autobusovej a železničnej stanice, veľmi pekne zariadený, čistý a cenovo dostupný. Po krátkom refreši nás Darko vyzdvihol pred hotelom a urobil nám “tour de Belehrad” autom. Priznávam, že na mňa Belehrad pôsobil tak trošku “šedo” i napriek peknému počasiu. Môj názor sa začal meniť postupným približovaním sa k rieke a centru.

Po krátkej “autoprechádzke” sme sa ako veľkí hladoši zastavili na niečo naozaj veľmi chutné. Nie som nadšencom fastfoodového jedla, ale toto bolo naozaj výborné, aj keď na oko to nemuselo pôsobiť až tak vábivo. Ide o kebab v žemli s tradičným kaymakom, cibuľou a rôznym dressingom, ktorý nás nasýtili a dodal energiu na ďalšie spoznávanie mesta.

Najviac som sa tešila k vode. Milujem mestá na vode. Belehrad je známy dvomi riekami, ktoré sa na jednom mieste do seba zlievajú. Dunaj a Sáva. Darko vyzdvihol svoju manželku s kamarátkou a spoločne sme sa vybrali na jednu z lodiek, ktoré boli pristavené na Dunaji. Slnečné lúče, dobrá káva a príjemná spoločnosť miestnych, s ktorými sme preberali srbské zvyky a kultúru nám spríjemňovali čas na loďke, z ktorej bolo vidieť známu belehradskú pevnosť.

Nastal čas lúčenia, naši kamaráti sa vrátili domov do Nišu a my sme pokračovali v spoznávaní centra. Prešli sme sa najfrekventovanejšími uličkami, nezabudli sme na magnetky či iné suveníry a len tak si vychutnávali atmosféru mesta a pohodu.

Počasie nám stále prialo a tak sme sa rozhodli pozrieť si západ slnka z druhej strany brehu – zo známej pevnosti v Belehrade. Historická pevnosť je veľmi pekne upravená, ľudia tam trávia veľa času, len tak čítaním, klábosením alebo prechádzkou. A my sme sa k ním pridali. 🙂

Tento deň sme ako ináč zakončili dobrým jedlom. Rozhodli sme sa pre výbornú reštauráciu Manufaktura, v ktorej nás zohriala teplá polievka a tradičné “Kobasice se prebrancem”. S plnými bruchami sme si dali dlhšiu prechádzku nočným Belehradom k hotelu a dopriali si pokojný spánok, aby sme boli plní energie na ďalší deň. 🙂