CESTOVANIE Slovensko

Liptov family weekend / Rodinný víkend na Liptove

EN: Liptov known as a heart of Slovakia is beautiful place to stay during your visit. Nature, amazing views, lovely people, traditional food and relax. The place I visited with my family is called Liptovsky Jan. It is a village in Liptovsky Mikulas District of northern Slovakia. Before was the name of village Saint John after a local church, that is still there. Its a small and very cosy church with interesting painting on the top. You can join a Mass during your stay every Sunday at 10am. After Mass you can walk around, join a nature and even get a bottle of healthy mineral water that is special for this place.

SK: Liptov známy ako srdce Slovenska je nádherné miesto na dovolenku či predĺžený víkend. Príroda, nádherný výhľad, srdeční ľudia, tradičné jedlo a relax. Ja som navštívila miesto nazývané Liptovský Ján spoločne s rodinou. Je to dedinka v okrese Liptovský Mikuláš na severe Slovenska. Predtým sa táto dedinka nazývala Svätý Ján po svojom kostolíku, ktorý tam stále stojí. Je to malý, ale útulný kostolík s veľmi zaujímavými maľbami na strope. Máte možnosť zúčastniť sa i svätej omše, ktorá sa koná vždy v nedeľu o 10:00. Po omši sa môžete poprechádzať po okolí, vychutnať si prírodu a taktiež si načerpať fľašu so zdravou minerálnou vodou.

dsc_0317

dsc_0362 - kópia

dsc_0343

dsc_0351 - kópia

dsc_0352 - kópia

dsc_0355 - kópia

dsc_0350 - kópia

EN: Around the village you have many places where you can stay. There is a hotel Alexandria, hotel Avena, apartment-hotel Galanto and others. Mostly all of them offer also wellness services. I visited Liptov with my family as I mentioned. We decided for an apartment-house Galanto that lies in the wood, close to the river. The air there is just fantastic. Next to the apatment-house is built a tennis court and in front of it there is a pool outside. In case you have the kids with you, they can use a playground outside with trampoline. In bad weather there is a cabinet with table tennis, desk football or you can play a biliard. Kids can also get some paper and colors and be creative. Or there is also a room for kids inside of apartment-house where they can play with many kinds of toys. You can easily watch them from winter garden and join a coffee or tea in one. The room is behind the big window, that means you can watch them even from outside and join your drinks on teracce.

SK: V okolí Liptovského Jána je veľa možností v rámci ubytovania. Môžete využiť hotel Alexandria, hotel Avena, penzión Galanto alebo iné. Väčšina z nich ponúka i wellness služby. Ja som navštívila Liptov spoločne s rodinou. Rozhodli sme sa pre penzión Galanto, ktorý leží v lese, blízko potoka. Je tam skvelý čerstvý vzduch. Vedľa penziónu sa nachádza i tenisový kurt, pred penziónom zasa bazén. Ak máte so sebou deti, žiaden problém. Tie môžu využiť preliezky alebo trampolínu. V prípade zlého počasia sa môžete zabaviť v konferenčnej miestnosti, ktorá ponúka stolný tenis, stolný futbal, biliard alebo vám personál poskytne farbičky a papiere a deti môžu predviesť svoju kreativitu. Alebo v prípade, že by sa chceli “len tak” hrať, penzión ponúka i detský kútik s množstvom hračiek. Môžete ich pozorovať a pritom si vychutnať kávu či čaj hneď vedľa v zimnej záhrade. Detský kútik sa nachádza za veľkým oknom a preto ich môžete pozorovať i z vonku, kde je tiež možnosť sedenia na terase.

dsc_0271 - kópia

EN: In apartment-house you will be welcomed by very lovely people who are always happy to help you or give you an advice. You can order a meal there also. We took a breakfast and dinner. Breakfast is served by “swedish tables”. You can have some bread or sweet pastry, you can choose between ham, cheese or vegetables or jam. There is also milk and more kinds of cornflakes. Coffee, tea, juices and water to drink. You can also grab some fruit. Dinner is warm. There is a menu where you can choose a meal for you day before. One meal is always with no meat or sweet one. Dinner contains also a soup and a dessert as a small cake.

SK: V penzióne Galanto vás privítajú naozaj milo a sú ochotní stále pomôcť i poradiť. Penzión ponúka i stravu. My sme si vybrali polpenziu v podobe raňajok a večere. Raňajky sú servírované formou švédskych stolov. Máte na výber chlieb alebo sladké pečivo, môžete si vybrať medzi šunkou syrom a zeleninou alebo zvoliť sladké raňajky s džemom. Taktiež sú na výber cereálie s mliekom. Na pitie je to káva, čaj, džúsy alebo voda. Taktiež si môžete vziať nejaké ovocie. Večera sa podáva teplá. Podáva sa formou menu, ktoré pozostáva z troch jedál. Menu si vyberiete vždy deň predtým. Vždy sa tam nachádza i jedno jedlo, ktoré neobsahuje mäso alebo je sladké. Večera zahŕňa i polievku a dezert v podobe koláčika.

dsc_0186

dsc_0187 - kópia

dsc_0191 - kópia

dsc_0189 - kópia

dsc_0188 - kópia

dsc_0141 - kópia

dsc_0140 - kópia

dsc_0144 - kópia

dsc_0149 - kópia

dsc_0131 - kópia

EN: The apatment-hotel Galanto offers also use of relaxing pyramids, where you can lie down on wooden bench and meditate. While you are stying in Galanto you can also use the services of hotel Alexandria that is settled appr. 500m from your place. You can join a swiming pool inside or a massage, sauna and hot tub in there. Or if you have a problem with air passages you can visit salt cave that lies also in area of aparment-house Galanto.

SK: Penzión Galanto tiež ponúka využitie relaxačných pyramíd. Môžete si ľahnúť dovnútra na drevenú lavičku a meditovať. Počas ubytovania v penzióne Galanto môžete využiť i služby hotela Alexandria, ktorý je neďaleko asi 500m. Je tam krytý plavecký bazén alebo si môžete objednať masáže, saunu či vírivku. V prípade, že trpíte problémami s dýchacími cestami, navštívte soľnú jaskyňu, ktorá sa nachádza v okolí penzióna Galanto.

dsc_0151 - kópia

dsc_0193 - kópia

dsc_0159 - kópia

dsc_0160 - kópia

dsc_0245 - kópia

dsc_0244 - kópia

EN: On the way home or in a meanwhile you can also spend a time in area of the hotel Horec. Outside of the hotel there is a pool with mineral healing water. Kids can play around in playground, or they can play some ball games, there is a trampoline and also 2 small cars for using.

SK: Na ceste domov alebo počas vášho pobytu môžete stráviť čas i v okolí hotela Horec. Vo vonkajšej časti totiž nájdete bazén s minerálnou liečivou vodou. Deti sa môžu zahrať na preliezkach, zaskákať si na trampolíne alebo sa venovať loptovým hrám. Dokonca si môžu požičať i 2 malé autíčka na jazdenie.

dsc_0313

dsc_0320 - kópia

EN: On the way home you can also visit place called Strachanovka. Its a chalet with fantastic traditional food of Slovakia. Very nice restaurant with great service. Outside of chalet you can buy some nice souvenirs.

SK: Na ceste domov sa môžete zastaviť pri Strachanovke. Je to koliba, kde ponúkajú skvelé tradičné slovenské špeciality. Veľmi pekná reštaurácia s výbornou obsluhou. Von vás čakajú stánky so suvenírmi.

dsc_0364

dsc_0371

dsc_0370

EN: And here are our touring trainers:)

SK: A tu sú naše putovné tenisky:)

dsc_0270 - kópia